12 gru 2013
Danie to powstało na konkurs z wykorzystaniem w składnikach piwa Książęce. Królik duszony w piwie z boczkiem, suszonymi śliwkami i ziołami jest wprost obłędny.
Początkowo chciałam wybrać do tego dania piwo Jasne Ryżowe Książęce. Przyznam jednak, że gdy w sklepie zobaczyłam Książęce Burgundowe – uwarzone z dziką różą, od razu czułam, że to będzie strzał w 10! I tak istotnie się stało. Smak tego piwa doskonale pasuje do tego zestawu składników.
Zapraszam serdecznie.
Królik duszony w piwie
Przyrządzenie:
W garnku o grubym dnie podgrzej oliwę i obsmaż kawałki królika ze wszystkich stron, do zrumienienia.
Dodaj boczek, tymianek, natkę pietruszki, śliwki, sól, pieprz i mąkę. Zamieszaj dokładnie.
Dolej piwo i bulion.
Duś na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
Podawaj królika polanego sosem, z ulubionym dodatkiem.
Smacznego!
Królik gotowany w piwie
Królik gotowany w piwie
W sezonie pomidorowym staram się jeść jak najwięcej pomidorów, bo są pyszne i słodkie. Kombinuję z przepisami. Lubię je jeść z serem białym, dobrą oliwą z oliwek, nasionami chia i listkami bazylii. Pyszne są po prostu z cebulką i oliwą z oliwek.
Pierogi są pyszne! Uwielbiam w przeróżnych kombinacjach. Lubię też bardzo mięso z królika. Jest super zdrowe, idealne także dla dzieci. W związku z tym nie musiałam długo zastanawiać się nad tym przepisem. Pierogi z królikiem i jarmużem w sosie maślanym z szałwią wymiatają totalnie.