22 lip 2015
Kaszę jaglaną ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu.
Krewetki oczyść, usuń z nich pancerze, układ trawienny oraz ogonki.
Z papryczek usuń gniazda nasienne, możesz trochę zostawić, jeśli lubisz ostre potrawy. Papryczki pokrój w plasterki.
Cebule szalotki obierz i pokrój w kostkę.
Czosnek obierz i posiekaj.
Szafran zalej łyżką wrzącej wody.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i papryczki chili. Smaż mieszając około 3 minuty.
Dodaj groszek i czosnek. Smaż, aż groszek będzie al dente – półtwardy.
Krewetki wrzuć na patelnię. Dopraw całość solą i pieprzem. Smaż krewetki po około 2 minuty z każdej strony.
Do kaszy jaglanej dodaj szafran i dokładnie wymieszaj. Kaszę przełóż na patelnię, dodaj 2 łyżki posiekanych listków kolendry i wymieszaj z resztą składników. Ewentualnie dopraw do smaku.
Krewetki z kaszą jaglaną podawaj od razu posypane pozostałymi listkami kolendry.
Jak można w ciekawy sposób przygotować rybę z gatunku flądrowatych? Dzisiaj w ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie po raz kolejny zmierzyłam się z gładzicą. Smażona gładzica w serowej chrupiącej panierce, zaserwowana na kremowej kaszy jęczmiennej z kurkami i ziołami – to moja propozycja na dzisiaj. Powstało pyszne i spójne danie, z którego, nie […]
W moich wcześniejszych postach pisałam o Projekcie Naturalnie Bałtyckie. Był turbot, teraz pora na przepis na szprotki. Nie bez powodu publikuję go dzisiaj, ponieważ dzień 21 listopada został ustanowiony Światowym Dniem Rybołówstwa. To święto zostało uchwalone, aby uświadomić ludziom, że zasoby naszych jezior, rzek i mórz są ograniczone. Jeśli nadal chcemy łowić ryby, musimy robić […]