Krewetki barbecue

4 Lut 2017

W tym poście zapraszam na kolejną odsłonę krewetek. Tym razem będą to krewetki barbecue. Ostry pomidorowy sos z czosnkiem i obowiązkowo świeżą kolendrą (jeśli czytacie mojego bloga to zapewne wiecie, że ją uwielbiam). Jak każde danie z krewetkami, także to przygotowuje się bardzo szybko i sprawnie. Ta potrawa jest idealną propozycją na kolację jako przystawka, którą goście będą się dzielić z jednego większego talerza. Można też ją podać jako tapas. Możecie też sobie sprawić ucztę i przyrządzić je po prostu dla siebie. Doskonale smakują z chłodnym białym wytrawnym lekko cytrusowym i lekkim winem.

Krewetki barbecue

Krewetki barbecue z kolendrą

Krewetki barbecue z kolendrą

Przyrządzenie:

Mrożone krewetki wysyp na durszlak i najlepiej przełóż na noc do lodówki. Kolejnego dnia niech się rozmrożą w temperaturze pokojowej. Jeśli nie masz na to czasu od razu pozostaw w temperaturze pokojowej. Surowe świeże bądź rozmrożone krewetki obierz z pancerza, wyjmij układ pokarmowy oraz oderwij ogonki. Z pancerzy i ogonków możesz ugotować wywar (dodaj włoszczyznę, liście laurowe, pieprz i ziarna ziela angielskiego. Wywar jest idealny do risotto lub dań z woka z owocami morza). Krewetki umyj zimną wodą i osusz.

Kolendrę grubo posiekaj. Czosnek obierz i posiekaj.

W głębokiej patelni lub w woku rozgrzej 1 dużą łyżkę masła klarowanego. Wrzuć czosnek i smaż na dużym ogniu mieszając przez 30 sekund. Nie zmniejszaj ognia i cały czas mieszaj. Dodaj krewetki. Wlej piwo. Po 1 minucie wlej sos Worchestershire, sos Tabasco, sok pomidorowy i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i smaż kolejne 2 minuty. Na koniec dodaj masło. Spowoduje, że sos stanie się bardziej aksamitny. Wymieszaj dokładnie. Dodaj świeżą kolendrę i zostaw trochę do posypania na górę do podania. Spróbuj sos i ewentualnie dopraw do smaku.

Krewetki w sosie barbecue podawaj od razu. Możesz podać je z ryżem lub świeżym pieczywem albo zjeść po prostu same.

Smacznego

krewetki barbecue

Krewetki barbecue z kolendrą

krewetki barbecue

Krewetki barbecue z kolendrą

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Krewetki barbecue
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Pomysł na pyszne kanapki

Beaujolais Nouveau to święto młodego francuskiego wina z regionu Beaujolais. Obchodzi się je na całym świecie od 1985 roku w trzeci czwartek listopada. W tym roku wypada już 15 listopada, a więc za chwilę nadchodzi czas na świętowanie! Postanowiłam ten dzień uczcić w gronie moich przyjaciółek, zrobimy sobie babski wieczór. Jak babskie spotkanie to wino […]

Idealna kolacja z Franke

Zaczynam pisać ten post i uśmiecham się sama do siebie… Będzie to wpis o fantastycznym spotkaniu, ze wspaniałymi ludźmi,  w ukochanym przeze mnie studiu kulinarnym. Z pysznymi potrawami, serami i winem w tle. Brzmi jakby idealnie, prawda? Otóż zapraszam Was serdecznie na relację z warsztatów kulinarnych z Franke, które odbyły się w Smolna8Studio. Kilka blogerek […]