Kotlety rybne ze śledzia

22 gru 2020

Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to strzał w dziesiątkę! Dzieci z przyjemnością zajadają kotlety rybne, a ja cieszę się, że dostarczam im całe mnóstwo zdrowych wartości odżywczych. Podałam je z sosem tatarskim, za którym Staś wprost przepada. Jest to również ciekawa alternatywa karpia na świątecznym stole. Przepis ten powstał w związku z moim udziałem w projekcie Naturalnie Bałtyckie.

Naturalnie Bałtyckie
Kotlety rybne ze śledzia

Wartości odżywcze śledzia

Śledzie zaliczamy do ryb tłustych, nie są jednak bardzo kaloryczne – w 100 g są tylko 162 kcal. Mogą więc je jeść osoby, które dbają o linię, bo obecne w tych rybach składniki pomagają spalać tłuszcz i ułatwiają przemianę materii. Śledzie zawierają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki temu korzystnie wpływają na pracę serca, pamięć i naszą odporność. Szczególnie bogate są w kwas eikozapentaenowy (EPA), niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Wpływa on na rozszerzenie naczyń krwionośnych oraz zmniejsza lepkość krwi, co zapobiega tworzeniu się zakrzepów.

Śledzie zawierają również duże ilości witamin A i E, zwanych witaminami młodości. Dostarczają ponadto witaminy D, która jest istotna dla prawidłowej pracy układu nerwowego, pozwala cieszyć się dobrą pamięcią i pozytywnym nastrojem. Śledzie są również bogatym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych – potasu, żelaza, jodu, cynku, fosforu i miedzi.

Jeśli chcecie przeczytać szczegółowe informacje dotyczące wartości odżywczych śledzia, wejdźcie na stronę Naturalnie Bałtyckie.

Kotlety rybne ze śledzia

Przyrządzenie:

Przygotuj sos tatarski. Ogórki, pieczarki, cebulę i zioła posiekaj. Połącz wszystkie składniki dokładnie w misce. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok.

Śledzie wypatrosz, odetnij głowy, wyjmij ości z kręgosłupem oraz zdejmij skórę. Umyj zimną wodą i osusz na ręczniku papierowym.

Bułkę namocz w mleku. Po 5 minutach odciśnij dokładnie mleko.

W maszynce do mięsa zmiel mięso ze śledzi oraz bułkę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. W rękach uformuj kotlety. Delikatnie obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smaż kotlety na rozgrzanym maśle klarowanym. Zdejmuj na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Kotlety rybne podawaj od razu gorące z sosem tatarskim.

Smacznego

Naturalnie Bałtyckie
Kotlety ze śledzia
Naturalnie Bałtyckie
Śledziowe kotlety
Naturalnie Bałtyckie
Kotlety z sosem tatarskim
Naturalnie Bałtyckie


Ravioli z łososiem bałtyckim

Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]

Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]




[instagram-feed]