Kotleciki ryżowe a’la arancini

28 Kwi 2016

W kuchni włoskiej nie ma chyba dania, którego nie lubię. Wręcz uwielbiam wszystkie! Tak jak arancini – kulki ryżowe wypełnione pysznym nadzieniem i smażone w głębokim tłuszczu. Jeden z rodzajów arancini – suppli al telefono przedstawiałam Wam już na blogu. Dzisiaj przygotowałam kotleciki ryżowe a’la arancini. Kotleciki nie są w formie kulek, a właśnie raczej małych kotletów. Pierwsza faza przygotowania tego dania to nic innego jak przyrządzenie risotto. Potem studzimy ryż, formujemy kotlety, obtaczamy w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy. Moja propozycja to ryż z groszkiem, serem Parmezan, dużą ilością świeżej mięty i bazylii. Nie da się nie zakochać w tej potrawie. Nie da się także ukryć, że danie to wymaga od nas trochę pracy i nakładu czasu, ale naprawdę warto. Gdyby nie to, że nie jest jednak mało kaloryczne, mogłabym je jeść niemal codziennie.

Kotleciki ryżowe a’la arancini z groszkiem, miętą i bazylią

kotleciki ryżowe

Kotleciki ryżowe

Przyrządzenie:

Posiekaj czosnek i szalotki.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj szalotki i zeszklij. Dodaj czosnek i smaż razem 30 sekund.
Zwiększ ogień, dodaj ryż i mieszaj przez kilka minut, aż stanie się niemal przezroczysty.
Wlej wino i mieszaj, aż całość wchłonie ryż.
Wlewaj gorący bulion stopniowo, w małych ilościach. Cały czas mieszaj. Jak ryż wchłonie porcję, dolewaj kolejną.
Dodaj groszek i gotuj całość jeszcze 1 minutę.
Wyłącz ogień i dodaj masło. Wymieszaj. Dodaj skórkę z limonki, starty Parmezan, posiekane zioła, sól i pieprz. Pozostaw do wystygnięcia.
Jajka roztrzep widelcem w talerzu.
Ręce zamocz w wodzie i formuj kotleciki ryżowe a’la arancini. Zanurzaj je w jajku, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż kotleciki ryżowe po około 3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Odsącz na ręczniku papierowym i od razu podawaj. Możesz przygotować do nich jakiś sos albo lekką sałatkę.

Smacznego

kotleciki ryżowe

Kotleciki ryżowe

kotleciki ryżowe

Kotleciki a’la arancini

kotleciki ryżowe

Kotleciki a’la arancini

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Kotleciki ryżowe a'la arancini
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas


Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]

Kasza z pieczonymi warzywami

Kasza z pieczonymi warzywami powstała w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Chciałam przygotować danie z kaszą, które będzie smakowało całej rodzinie. Delikatna kasza, pieczone lekkie warzywa, biały ser  i ziarna okazały się potrawą idealną dla nas. Udało mi się przemycić […]