28 kwi 2016
W kuchni włoskiej nie ma chyba dania, którego nie lubię. Wręcz uwielbiam wszystkie! Tak jak arancini – kulki ryżowe wypełnione pysznym nadzieniem i smażone w głębokim tłuszczu. Jeden z rodzajów arancini – suppli al telefono przedstawiałam Wam już na blogu. Dzisiaj przygotowałam kotleciki ryżowe a’la arancini. Kotleciki nie są w formie kulek, a właśnie raczej małych kotletów. Pierwsza faza przygotowania tego dania to nic innego jak przyrządzenie risotto. Potem studzimy ryż, formujemy kotlety, obtaczamy w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy. Moja propozycja to ryż z groszkiem, serem Parmezan, dużą ilością świeżej mięty i bazylii. Nie da się nie zakochać w tej potrawie. Nie da się także ukryć, że danie to wymaga od nas trochę pracy i nakładu czasu, ale naprawdę warto. Gdyby nie to, że nie jest jednak mało kaloryczne, mogłabym je jeść niemal codziennie.
Kotleciki ryżowe
Posiekaj czosnek i szalotki.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj szalotki i zeszklij. Dodaj czosnek i smaż razem 30 sekund.
Zwiększ ogień, dodaj ryż i mieszaj przez kilka minut, aż stanie się niemal przezroczysty.
Wlej wino i mieszaj, aż całość wchłonie ryż.
Wlewaj gorący bulion stopniowo, w małych ilościach. Cały czas mieszaj. Jak ryż wchłonie porcję, dolewaj kolejną.
Dodaj groszek i gotuj całość jeszcze 1 minutę.
Wyłącz ogień i dodaj masło. Wymieszaj. Dodaj skórkę z limonki, starty Parmezan, posiekane zioła, sól i pieprz. Pozostaw do wystygnięcia.
Jajka roztrzep widelcem w talerzu.
Ręce zamocz w wodzie i formuj kotleciki ryżowe a’la arancini. Zanurzaj je w jajku, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż kotleciki ryżowe po około 3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Odsącz na ręczniku papierowym i od razu podawaj. Możesz przygotować do nich jakiś sos albo lekką sałatkę.
Kotleciki ryżowe
Kotleciki a’la arancini
Kotleciki a’la arancini
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]