Kotleciki jajeczne

4 sie 2016

Kotleciki jajeczne to dla mnie smak dzieciństwa, dlatego nie mogłabym nie pokazać tego smaku moim dzieciom. Cieszy mnie, że bardzo polubiły to danie i nawet nie przeszkadza im duża ilość „zielonego”. Oczywiście nie przesadzam i nie posypuję im już ziołami na talerzu. Jedzą także je bez sosu chrzanowego. Ja natomiast z sosem zdecydowanie preferuję, a najlepiej jak jest zrobiony z bardzo ostrego chrzanu. Lubię je też z sosem musztardowym, ale też z jak najbardziej ostrej musztardy, np. Dijon.

Przy okazji przygotowania tej potrawy, po raz pierwszy używałam patelnię firmy Valdinox. Mam w domu kuchenkę indukcyjną i cały czas poszukuję dobrych sprzętów kuchennych, które będą z nią kompatybilne. Muszę przyznać, że pierwsze wrażenie jest bardzo dobre. Patelnia jest solidna i ciężka. Wykonana jest ze specjalnej powłoki, która daje efekt kamienia. Jest bardzo ładna, co dla mnie też jest bardzo ważne 🙂 Więcej informacji o tym modelu uzyskacie tutaj. Ja mam nadzieję, że mój nowy sprzęt kuchenny będzie się sprawdzał jak najdłużej. Mam jeszcze kilka innych naczyń kuchennych z tej linii i na pewno Wam o nich napiszę. Nie mogę doczekać się testowania patelni do naleśników, bo niestety moja dotychczasowa nie nadawała się już do smażenia.

kotleciki jajeczne

Kotleciki jajeczne z sosem chrzanowym

Kotleciki jajeczne z sosem chrzanowym

Przyrządzenie:

10 jajek ugotuj na twardo. Obierz ze skorupek i przełóż do miski. Widelcem rozgnieć jajka. Dodaj 2 jajka surowe, 2 łyżki bułki tartej, natkę pietruszki, szczypior, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Ręką formuj kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Połóż na desce i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Kotleciki będą bardziej zwarte. Po tym czasie smaż kotleciki na gorącym maśle klarowanym, aż będą rumiane i chrupiące z zewnątrz.

kotleciki jajeczne

Kotleciki jajeczne

kotleciki jajeczne

Kotleciki jajeczne

Przełóż na ręcznik papierowy, aby osączyć je z tłuszczu.
W rondelku rozgrzej śmietankę z chrzanem, solą i pieprzem. Wymieszaj i zdejmij z ognia przed zagotowaniem.
Kotleciki jajeczne podaj polane sosem chrzanowym, posypane posiekaną natką pietruszki i szczypiorem.

Smacznego

kotleciki jajeczne

Kotleciki jajeczne z sosem chrzanowym

kotleciki jajeczne

Kotleciki jajeczne z sosem chrzanowym

*wpis o sprzęcie Valdinox powstał we współpracy ze sklepem Piękno w domu



Kotlety rybne ze śledzia

Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]

Ravioli z łososiem bałtyckim

Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]



[instagram-feed]