Kasza z pieczonymi warzywami

25 Paź 2017

Kasza z pieczonymi warzywami powstała w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Chciałam przygotować danie z kaszą, które będzie smakowało całej rodzinie. Delikatna kasza, pieczone lekkie warzywa, biały ser  i ziarna okazały się potrawą idealną dla nas. Udało mi się przemycić także natkę pietruszki, co mnie bardzo cieszy. Przyznaję, że z rukolą nie poszło mi tak łatwo, ale na to jeszcze przyjdzie czas. Powstało danie bardzo zdrowe i pożywne, idealne na jesienno – zimowe dni. Dodatkowo, przygotowuje się je szybko i prosto. Zatem, do dzieła!

kasza z pieczonymi warzywami

Kasza jęczmienna z pieczonymi warzywami

Kasza z pieczonymi warzywami, białym serem i ziarnami

Przyrządzenie:

Umyj warzywa i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do naczynia. Skrop oliwą z oliwek i solą i wymieszaj dokładnie. Na górze pokrusz ser biały oraz posyp ziarna. Skrop raz jeszcze z góry.

kasza z pieczonymi warzywami

Warzywa pieczone z serem białym i ziarnami

Tak przygotowane warzywa wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z funkcją grzania termoobieg. Piecz przez 20 minut. Jeśli nie masz tej funkcji, piecz z funkcją grzania góra – dół 5 – 10 minut dłużej.

W tym czasie ugotuj kaszę jęczmienną w osolonym wrzątku. Odcedź.

Wymieszaj kaszę z warzywami z serem i ziarnami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki (zostaw trochę do podania na talerze) oraz sok z cytryny. Dopraw całość solą i mielonym białym pieprzem.

Na talerzach połóż porcje rukoli, a na niej warzywa z kaszą. Posyp z góry pozostałą posiekaną natką pietruszki.

Smacznego

kasza z pieczonymi warzywami

Kasza jęczmienna z pieczonymi warzywami, serem białym i ziarnami

kasza pieczona z warzywami

Kasza jęczmienna z pieczonymi warzywami, serem białym i ziarnami

kasza pieczona z warzywami

Kasza jęczmienna z pieczonymi warzywami, serem białym i ziarnami

*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Moje wcześniejsze propozycje na potrawy z kaszą przygotowane w ramach kampanii:

Rosół dyniowy z kaszą manną

Suflet z kaszy i dyni

kasza z pieczonymi warzywami

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Kasza z pieczonymi warzywami
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]

Rosół dyniowy z kaszą manną

Dzisiejszy przepis to moja kolejna propozycja w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Mamy sezon dyniowy, robi się chłodniej, a na takie dni idealne są gorące zupy. Doskonałą rozgrzewającą zupą jak wiadomo jest rosół. Postanowiłam zatem przygotować rosół dyniowy. W dzieciństwie moja […]