Kasza z pieczonymi warzywami

Kasza z pieczonymi warzywami powstała w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Chciałam przygotować danie z kaszą, które będzie smakowało całej rodzinie. Delikatna kasza, pieczone lekkie warzywa, biały ser  i ziarna okazały się potrawą idealną dla nas. Udało mi się przemycić także natkę pietruszki, co mnie bardzo cieszy. Przyznaję, że z rukolą nie poszło mi tak łatwo, ale na to jeszcze przyjdzie czas. Powstało danie bardzo zdrowe i pożywne, idealne na jesienno – zimowe dni. Dodatkowo, przygotowuje się je szybko i prosto. Zatem, do dzieła!

kasza z pieczonymi warzywami
Kasza jęczmienna z pieczonymi warzywami

Kasza z pieczonymi warzywami, białym serem i ziarnami

Przyrządzenie:

Umyj warzywa i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do naczynia. Skrop oliwą z oliwek i solą i wymieszaj dokładnie. Na górze pokrusz ser biały oraz posyp ziarna. Skrop raz jeszcze z góry.

kasza z pieczonymi warzywami
Warzywa pieczone z serem białym i ziarnami

Tak przygotowane warzywa wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z funkcją grzania termoobieg. Piecz przez 20 minut. Jeśli nie masz tej funkcji, piecz z funkcją grzania góra – dół 5 – 10 minut dłużej.

W tym czasie ugotuj kaszę jęczmienną w osolonym wrzątku. Odcedź.

Wymieszaj kaszę z warzywami z serem i ziarnami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki (zostaw trochę do podania na talerze) oraz sok z cytryny. Dopraw całość solą i mielonym białym pieprzem.

Na talerzach połóż porcje rukoli, a na niej warzywa z kaszą. Posyp z góry pozostałą posiekaną natką pietruszki.

Smacznego

kasza z pieczonymi warzywami
Kasza jęczmienna z pieczonymi warzywami, serem białym i ziarnami
kasza pieczona z warzywami
Kasza jęczmienna z pieczonymi warzywami, serem białym i ziarnami
kasza pieczona z warzywami
Kasza jęczmienna z pieczonymi warzywami, serem białym i ziarnami

*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Moje wcześniejsze propozycje na potrawy z kaszą przygotowane w ramach kampanii:

http://kinsoft.nazwa.pl/czosnekwpomidorach/rosol-dyniowy-z-kasza-manna/

Suflet z kaszy i dyni

kasza z pieczonymi warzywami

  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • kawałek dyni hokkaido (około 150 g bez miąższu, umyta ze skórką)
  • 200 g sera białego tłustego
  • 3 łyżki różnych ziaren, ja użyłam pestki dyni, pestki słonecznika i orzeszki pinii
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek do skropienia
  • pęczek natki pietruszki
  • rukola do podania
  • sól i biały mielony pieprz do podania