Kalmary i ryba po chińsku

14 kwi 2013

Po raz kolejny przepis mojego taty. Oczywiście doskonały! Miłej niedzieli.

Kalmary i ryba po chińsku

Przyrządzenie:
Rozmrożone kalmary marynuj w połączonych ze sobą składnikach do marynaty.
Ugotuj ryż. Na suchej patelni usmaż żółtka. Dodaj ugotowany ryż oraz pół łyżeczki oleju sezamowego. Dobrze razem zamieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do około 70C, aby tylko  utrzymać ciepło ryżu.
Rybę posól, posyp pieprzem, szczyptą papryki ostrej i skrop sokiem z cytryny. Obtocz w mące oraz roztrzepanym jajku. Smaż z obydwu stron na patelni lub w woku.
W woku (może być patelnia jeśli nie masz woka) rozgrzej olej. Wrzuć kalmary i smaż szybko, często mieszając. Wyjmij na talerz obok. Na olej po kalmarach wrzuć posiekany czosnek oraz papryczki chilli. Smaż chwilę. Wrzuć cebulę, papryki oraz groszek cukrowy. Smaż w wysokiej temperaturze szybko. Wrzuć kalmary i smaż razem minutę.
Podawaj z ryżem i rybą, jeśli chcesz.
Smacznego
Kalmary i ryba po chińsku
Kalmary i ryba po chińsku
Kalmary i ryba po chińsku


Panzanella z krewetkami z grilla

Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]

Owoce morza w zdrowej panierce

Jeśli jesteście ze mną tutaj choć trochę to z pewnością wiecie, że moją największą miłością jedzeniową są owoce morza! Nie od dzisiaj wiadomo, że gdybym miała dostęp codziennie do świeżych ryb i owoców morza to mogłabym nie jeść nic innego. Świeżość i prostota w tym wypadku są najważniejsze. Uwielbiam kalmary w panierce z sosem aioli […]



[instagram-feed]