Kalmary faszerowane krewetkami

14 sty 2014

Dawno w moim przepisowym repertuarze nie gościły kalmary. Uwielbiam je tak bardzo jak wszystkie prawie owoce morza, dlatego szybciutko się poprawiam i zapraszam na cudowne kalmary faszerowane krewetkami. Zapiekałam je z passatą pomidorową i przyprawiałam oliwą z oliwek z czosnkiem. Musicie tego spróbować w domu.

kalmary faszerowane

Kalmary faszerowane krewetkami

Przyrządzenie:
Tuby kalmarów i krewetki umyj pod zimną wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Krewetki posiekaj.
Ziemniaki umyj również i ugotuj w osolonej wodzie. Obierz ze skórki i utrzyj na puree.
Puree z ziemniaków połącz z krewetkami i żółtkami, dopraw solą i pieprzem. Dobrze zamieszaj.
Powstałym nadzieniem nafaszeruj tuby kalmarów. Zepnij wykałaczkami w miejscach, w których mógłby farsz wypaść.
Na patelni grillowej rozgrzej oliwę i dodaj oliwę z oliwek z czosnkiem. Smaż tuby z obydwu stron aż nabiorą złotawej barwy. Z wierzchu posyp je solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek i po chwili passatę. Duś około 5 minut.
Grillowane tuby kalmarów ułóż w naczyniu do zapiekania. Skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek z czosnkiem. Posyp je natką pietruszki i polej passatą pomidorową.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i piecz około 25 – 30 minut.
Podawaj posypane natką pietruszki.
Smacznego
kalmary faszerowane
kalmary faszerowane
kalmary faszerowane


Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Śledzie smażone w boczku

Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]




[instagram-feed]