18 mar 2016
Kalafiora pieczonego jadłam już kilka razy, ale nigdy nie przygotowałam go sama w domu. Postanowiłam przyrządzić go na ostro. Natarłam kalafiora pastą, którą wykorzystuje się do potrawy o nazwie Rendang, o której uczyłam się ostatnio podczas warsztatów „Smaki Bali”. Kalafior piecze się dość długo, ale warto jest poczekać, bo efekt jest doskonały. Tak przygotowany kalafior pieczony idealnie smakuje z dipem z pasty tahini, melasy z granatem, czosnkiem, sokiem z limonki i dużą ilością ukochanej przeze mnie, świeżej kolendry. Przygotuj to danie razem ze mną, a pewna jestem, że polubisz je tak jak cała moja rodzina. Jeśli nie lubisz zbyt ostrych potraw – nie dodawaj papryczki chilli albo usuń z nich tylko nasiona.
Kalafior pieczony
Kalafiora umyj zimną wodą. Urwij liście i wytnij głąb tak, aby kalafior się nie rozpadł. Osusz ręcznikiem papierowym.
Piekarnik nastaw na 190 stopni z funkcją grzania góra – dół.
Zmiksuj składniki na pastę do natarcia kalafiora. Natrzyj dokładnie warzywo, posól i połóż na folii aluminiowej.
Kalafior
Owiń kalafiora dokładnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 minut.
W tym czasie przygotuj dip z pasty tahini. W miseczce wymieszaj pastę tahini z melasą z granatem, wlej sok z limonki, dodaj posiekany czosnek, 3/4 posiekanej kolendry. Wymieszaj wszystko dokładnie i dopraw solą. Odstaw na bok.
Zwiększ temperaturę grzania w piekarniku do 220 stopni. Piecz kalafiora jeszcze przez 15 minut.
Po tym czasie wyjmij kalafiora z piekarnika. Zdejmij folię i skrop go olejem z orzechów arachidowych.
Wstaw odkrytego z folii z powrotem do piekarnika na 30 minut. Kalafior pieczony powinien być zarumieniony z zewnątrz, a w środku przygotowany al dente.
Do dipu z pasty tahini, na górę, wrzuć resztę posiekanej kolendry. Kalafiora podawaj od razu z dipem z pasty tahini.
Kalafior pieczony
Kalafior pieczony z dipem z tahini
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]