Jak przyrządzić królika? – warsztaty frisco.pl

Po kolejnych warsztatach organizowanych przez frisco.pl, z całą pewnością stwierdzam, że są to najlepsze lekcje kulinarne, w których miałam przyjemność brać udział do tej pory. Tym razem „na tapecie” był królik, a szkolił nas Przemek Błaszczyk, szef chorzowskiej restauracji Mañana Bistro & Wine Bar. Może zastanawialiście się jak przyrządzić królika, jakie danie można przygotować z tym mięsem? Poniżej znajdziecie odpowiedzi, inspiracje i przepisy królicze.

czosnek w pomidorach

Jak przyrządzić królika?

Po pierwsze, należy wiedzieć, że mięso królika jest bardzo zdrowe. Zawiera dwa razy mniej cholesterolu niż mięso kurczaka, ma najmniej tłuszczu ze wszystkich mięs. Bogate jest w aminokwasy, witaminy ( głównie z grupy B) i składniki mineralne. Mięso królika posiada wysoki procent kwasu linolenowego, który zmniejsza ryzyko zachorowania na schorzenia układu sercowo-naczyniowego oraz choroby autoimmunologiczne. Spożywanie mięsa królika wzmacnia odporność i wpływa korzystnie na układ nerwowy.

Mięso królika należy do mięs białych. Jest bardzo delikatne i ma łagodny smak. Możemy przyrządzić go na wiele sposobów, o czym przekonacie się niżej, gdzie prezentuję Wam kilka przepisów z warsztatów z frisco.pl

podział tuszki królika

tuszka królika

Najsmaczniejszą i cenioną częścią królika jest comber. To mięso najbardziej delikatne i kruche. Nadaje się do gotowania, smażenia duszenia i pieczenia.

Część przednia królika to mięso zdecydowanie twardsze, które wymaga długiej obróbki termicznej, np. duszenia. Podroby natomiast, idealnie nadają się na pasztet.

Udka królika, tzw. skoki doskonałe są po usmażeniu i duszeniu bądź pieczeniu.

zapraszam na fotorelację z warsztatów. Piękne zdjęcia zrobiła cudowna asia matyjek ODCZARUJ GARY <3 a jeszcze niżej są super przepisy z warsztatów.

warsztaty frisco.pl

czosnek w pomidorach

czosnek w pomidorach

frisco.pl

czosnek w pomidorach

frisco.pl

czosnek w pomidorach

czosnek w pomidorach

czosnek w pomidorach

czosnek w pomidorach

czosnek w pomidorach

przepisy

Warsztaty - bulion, str2z2

jak przyrządzić królika

jak przyrządzić królika

jak przyrządzić królika jak przyrządzić królika jak przyrządzić królika

jak przyrządzić królika

jak przyrządzić królika

jak przyrządzić królika

skoki królika

Frisco.pl, bardzo dziękuję za kolejne wypasione warsztaty i super spotkanie. Królika ogarniam już bez problemowo.

Przemek Błaszczyk – wielkie brawa! Dzięki za inspiracje kulinarne, przepisami na dania z królikiem mogę rzucać jak z rękawa 🙂

Wielkie podziękowania oczywiście dla Smolna 8 Studio – warsztaty w tym miejscu to zawsze przeżycie na najwyższym poziomie 😉

Fajnie się było ponownie spotkać z moimi przyjaciółkami blogerkami. Jednym słowem – frisco.pl rządzi! 🙂

To co, moi drodzy czytelnicy, już wiecie co zrobić z królikiem?

czosnek w pomidorach

czosnek w pomidorach