6 mar 2015
Związek Browary Polskie zaprosił mnie na piwne warsztaty kulinarne. Prowadził je Michał Kopik – współwłaściciel browaru Kingpin i autor bloga piwnygaraz.pl, największy i najbardziej kompetentny znawca piwa jakiego kiedykolwiek dane mi było poznać. Na warsztatach opowiedział nam jak łączyć piwo z jedzeniem, o jego kulinarnym potencjale i na czym polega sztuka udanych połączeń. Uczyliśmy się jak degustować piwo, w jaki sposób go smakować, aby poczuć jak najwięcej składników piwa.
Dowiedziałam się, że większość piw łączy w sobie dwa typy cech smakowo – zapachowych: słodkie i gorzkie. Część wytrawna, goryczkowa to garbnikowy posmak, ziołowa goryczka, orzeźwiająca cierpkość i delikatny palony aromat. Część słodka to zaś słodowy posmak, nuty masła, miodu i karmelu oraz delikatne nuty owocowe. Każda z tych cech ma zastosowanie kulinarne i każda z nich pasuje do konkretnego dania bądź rodzaju kuchni.
Przedstawiam Wam przykłady cech sensorycznych piwa i ich zastosowania w budowaniu kulinarnych kompozycji:
Michał Kopik powiedział, że w przypadku piwa i jedzenia najbardziej udane mariaże to te, w których smaki uzupełniają się albo – wręcz przeciwnie – pochodzą z dwóch różnych kulinarnych biegunów. Dlatego dobierając piwo do potrawy warto zastanowić się w jaki sposób wybrany gatunek piwa „zagra” w połączeniu z konkretnym daniem.
SMAKI KWAŚNE I GORYCZKOWE – piwo tworzy pożądany smakowy kontrast z daniami przyprawionymi octem, marynatami, jak również dobrze komponuje się z warzywami o lekko goryczkowym posmaku
SMAKI OSTRE I PIKANTNE – piwo łagodzi intensywność pikantnych, wyrazistych przypraw, takich jak pieprz, czosnek i chili, a także ostrych dań przygotowanych z ich użyciem
SMAKI SŁODKO – GORZKIE – piwo doskonale sprawdza się w kontrastowych połączeniach z daniami kuchni orientalnej przyprawionymi sosem sojowym, wasabi lub musztardą
DANIA O BOGATYM SMAKU I KREMOWEJ TEKSTURZE – piwo, dzięki goryczce oraz nasyceniu dwutlenkiem węgla, oczyszcza podniebienie z osadzających się na nim intensywnych posmaków np. żółtego sera
DANIA MIĘSNE – im mocniej przyprawione mięso i im bardziej aromatyczny sos, tym podawane do niego piwo powinno być ciemniejsze, „treściwsze” i pełniejsze w smaku
DANIA RYBNE – piwa lekko goryczkowe komponują się lepiej z rybami wędzonymi, zaś marynaty smakują świetnie z lekkimi i delikatnymi gatunkami piwa
DANIA Z CZEKOLADĄ – mocno czekoladowe desery i ciemne, intensywne piwo to doskonałe zestawienie
Po niezwykle ciekawym „wykładzie” Michała nadszedł czas na gotowanie. Marco Luca Ghia opracował przepisy na dania z piwem, a my (uczestnicy warsztatów) przygotowywaliśmy je pod Jego czujnym okiem.
Przygotowaliśmy tatar z łososia, tatar wołowy, risotto, gulasz z ogonów wołowych z grillowaną polentą, birramisu i panna cottę. Wszystko oczywiście gotowane było z piwem.
Zauważyliście zapewne, że było pysznie i niezwykle miło. Raz jeszcze bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie, Michałowi za bardzo interesujący „wykład” i Marco Luca Ghia za cenną lekcję gotowania. Wiem już zdecydowanie więcej o tym jak łączyć piwo z jedzeniem.
Zdjęcia oraz informacje o zastosowaniu kulinarnym piwa pochodzą z materiałów organizatora i wykorzystałam je dzięki ich uprzejmości.
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]