Indyk w sosie z oliwkami i szałwią

5 kwi 2013

To pyszne i zdrowe danie przyrządza się niezwykle łatwo. Czas duszenia może Was zniechęcić, ale nie róbcie tego – naprawdę warto spróbować połączenia tych smaków. Zwłaszcza, że mięso indycze jest bardzo chude i zawiera dużo cennych dla organizmu kwasów tłuszczowych wielonasyconych oraz dużo cynku – minerału, który między innymi wpływa na koncentrację i pamięć.

Polecam kupować udziec – jest miękki, inne części indyka mogą być suche.

Indyk w sosie z oliwkami i szałwią

Przyrządzenie:
Podudzie z indyka podziel na mniejsze części. Oddziel skórę. Ja część z kością zostawiłam na jakąś zupę.
Szalotki i czosnek obierz i posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w ćwiartki.
W głębokiej patelni lub szerokim garnku podgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na dużym ogniu kawałki indyka, z obydwu stron, po około 4 minuty, często przewracając. Dorzuć szalotki i czosnek i duś razem około 10 minut, na wolnym ogniu.
Wlej wino, wywar oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Wrzuć pomidory, pokrojone w plasterki oliwki, pieczarki, skórkę otartą z pomarańczy oraz posiekane listki szałwi – 2 łyżeczki. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 1,5 godziny.
Podawaj z ryżem. Ja dzisiaj użyłam ryżu Tricolo – mieszanki ryżu długoziarnistego, ryżu dzikiego oraz ryżu czerwonego.
Smacznego!
indyk w sosie


Ravioli z ragout z kaczki wypełnione ziemniakami i ricottą

W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]

Rosół z gęsi z uszkami

Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]



[instagram-feed]