2 mar 2015
Iburger – warsztaty burgerowe w Ibis Kitchen
21 lutego w restauracji jednego z Hoteli Ibis w Warszawie odbyło się bardzo smaczne spotkanie blogerów kulinarnych. Razem z pięcioma innymi osobami zostałam zaproszona na warsztaty z burgerami.
Przywitał nas dyrektor hotelu Wojciech Kęsik, chef Mirosław Hałdyj (Ibis Kraków Centrum) i chef Mariusz Jemioł (Ibis Warsaw Reduta). Opowiedzieli nam o pomyśle Ibis Kitchen oraz o koncepcie iburger. Dowiedzieliśmy się jak przygotowane są burgery w Ibis Kitchen i jakie produkty wykorzystywane są w kuchni hoteli Ibis. Przyznam, że pozytywnie zaskoczyła mnie jakość mięsa w iburgerach – to mięso z krów rasy angus. W związku z tym nie mogłam doczekać się skosztowania iburgerów, dodatkowo dlatego, że nie zdążyłam tego dnia zjeść śniadania.
Szefowie zaprezentowali nam jak przygotowuje się burgera o nazwie I – STEFCIO. Po obejrzeniu pokazu, skosztowaliśmy burgery i w dwóch grupach mieliśmy za zadanie przygotować takie same. Burgery były soczyste, pyszne, mięso – wiadomo, ale także wyjątkowo dobra jest bułka… piszę to teraz i gdy wracam myślami do smaku, aż mi ślinka leci.
Osoby z drużyny wygranej miały dostać dodatkowe 5 minut w rywalizacji indywidualnej, która odbywała się potem.
Ja byłam w grupie z Julitą Strzałkowską (wrzacakuchnia.pl) i Łukaszem Sawa (alemeksyk.eu). W drugiej drużynie gotowali: Agata Chmielewska (eksperymentalnie.com), Asia Matyjek (odczarujgary.pl) i Marcin Kuc (jajawkuchni.pl).
Obu zespołom udało się przygotować pyszne burgery. Jury nie wybrało w związku z tym zwycięzców 😉
Po chwili przerwy nadszedł czas na zadanie główne. Każdy z nas miał przygotować swoją wersję burgera ze składników dostępnych aktualnie w kuchni. Przyznaję, że nie przygotowywałam się do tego wcześniej, nie myślałam jakich dodatków użyję. ” Szłam” zupełnie na żywioł.
Zabraliśmy się do pracy. Zadanie polegało na przygotowaniu burgera wraz z dodatkiem. Mieliśmy 50 minut na gotowanie. Jak się może domyślacie – w moim burgerze znalazły się krewetki. Nie mogłam ich nie użyć, krzyczały do mnie jak je tylko zobaczyłam. Oto składniki mojego burgera: sos aioli (własnoręcznie zrobiony sos a’la majonez z czosnkiem), sałata rzymska, 200 g mięsa wołowego, 3 krewetki usmażone na grillu, 3 plasterki boczku pokrojone w kostkę i usmażone, czerwona cebulka posiekana i połączona z posiekaną papryczką chili, kolendrą, oliwą, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Udał mi się ten burger, nie powiem 🙂 Obok podałam frytki z marchewki i sos aioli.
Zadanie burgerowe wygrał Marcin Kuc ze swoim wypasionym burgerem 🙂 Brawo Marcin, szkoda, że nie dane mi było go spróbować 🙁
To był naprawdę udany i smaczny dzień! Aaa i zapomniałabym Wam powiedzieć – restauracje hoteli Ibis – Ibis Kitchen, otwarte są dla wszystkich gości, nie tylko hotelowych. To bardzo dobra wiadomość, bo bardzo polecam Wam spróbowanie iburgerów – są naprawdę wyjątkowo pyszne. Życzę Wam zatem smacznego i może spotkamy się kiedyś na burgerach w Ibisie? Patrzcie na kartę i pędźcie zajadać
Wszystkie zdjęcia wykonał Kamil Zieliński
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]