Homar pieczony z masłem czosnkowym

20 mar 2017

Czy jedliście mięso homara? Jeśli tak jak ja uwielbiacie owoce morza to zapewniam Was, że pokochacie także homary! Ich smak bardzo podobny jest do największego sztosu ever – mięsa nóg kraba królewskiego. Kraba królewskiego jednak trudno dostać na polskim rynku, a homara na szczęście nie. W tym wpisie zaprezentuję Wam najprostszy przepis na przygotowanie tego skorupiaka – homar pieczony z masłem czosnkowym z natką pietruszki, chili i cytryną. W przypadku wysokojakościowych składników często najprościej oznacza najpyszniej.

Co to jest znak MSC?

W moim przepisie używam kanadyjskiego homara ze znakiem MSC. MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową. Wraz 
z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchach dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie.
Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk, a produktami rybnymi i owocami morza będziemy cieszyć się zarówno my jak i przyszłe pokolenia. www.msc.org/pl
Już ponad 250 grup rybackich z ponad 30 krajów świata posiada certyfikat MSC, a kolejnych 100 przechodzi obecnie proces certyfikacji. Programem objętych jest już 10% światowych połowów. Dzięki temu na całym świecie dostępnych jest już w ponad 21 500 produktach w ponad 100 krajach na całym świecie. W Polsce dostępnych jest już blisko 400 produktów, które można znaleźć w pierwszej w Polsce wyszukiwarce produktów z ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów.

Wybierając ryby i owoce morza z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC

Chronisz zasoby mórz i oceanów. Blisko 90% światowych zasobów dziko żyjących ryb jest wyczerpanych lub zagrożonych. Jest to obecnie jedno z największych wyzwań ekologicznych na świecie!
Chronisz ekosystemy mórz i oceanów. Ekosystemy morskie są niezwykle złożonymi systemami, 
w których wszystkie elementy współzależą od siebie. Wyobraźmy sobie co by się stało, gdyby 
np. wyłowić wszystkie ryby? Jak bardzo zmieniłby się cały ekosystem morski? Ryby z certyfikatem MSC pochodzą ze zrównoważonych połowów. Zrównoważony połów to taki, który pozostawia więcej ryb 
w morzach i oceanach, sprzyja innym zwierzętom morskim i finalnie w mniejszym stopniu wpływa na ekosystem morski.
Chronisz wiele gatunków zwierząt zamieszkujących morza i oceany. Zrównoważone połowy minimalizując przyłów sprzyjają nie tylko populacjom dziko żyjących ryb, ale także ochronie ptaków
i ssaków morskich oraz innych zagrożonych gatunków. Przyłów to niekontrolowane i przypadkowe połowy organizmów, które nie są celem połowu. W skutek przyłowu w sieci rybackie przypadkowo łapie się wiele zwierząt, np. żółwi morskich, delfinów czy morświnów.
Masz gwarancję, że ryby te pochodzą tylko z legalnych i pewnych źródeł. Około 25% wszystkich ryb trafiających na nasze talerze pochodzi z nielegalnych źródeł. Daje to nawet 26 milionów ton ryb rocznie. Aby ukrócić ten proceder, niezbędne jest zapewnienie identyfikowalności przez podmioty działające w sektorze rybołówstwa. Identyfikowalność jest jedną z głównych zasad standardów certyfikacji MSC. System ten pozwala na śledzenie wstecz, dzięki czemu uniemożliwia wprowadzanie zagrożonych ryb i owoców morza na rynek.

homar pieczony

Homar Pieczony

Homar pieczony z masłem czosnkowym

Przyrządzenie:

Homara rozmróź w temperaturze pokojowej, umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Nożem przekrój homara wzdłuż – zaczynając od środka, potem między oczami i w dół. Odetnij szczypce wraz z kończynami, w których jest bardzo dużo dobrego mięsa. Nożem lub specjalnymi obcęgami odłam pancerz tak, abyś mógł położyć masło na mięsie do pieczenia. Pozbądź się wnętrzności – zielone części homara i dokładnie ponownie umyj skorupiaka zimną wodą i osusz.

Miękkie masło wymieszaj z posiekanym czosnkiem, skórką z cytryny, papryczką chili, sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.

Kawałki homara z mięsem przełóż do naczynia żaroodpornego. Na mięsie połóż porcje masła czosnkowego. Tak przygotowanego homara wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 7 minut.

homar pieczony

Homar przed upieczeniem

Tak przygotowanego homara podaj od razu, gorącego. Ja jem bez żadnych dodatków, ale fajnie będzie smakował np. ze świeżą bagietką.

Smacznego

homar pieczony

Homar pieczony z masłem czosnkowym

homar pieczony

Homar pieczony z masłem czosnkowym






[instagram-feed]