Halibut w sezamie z puree z zielonych szparagów

28 lip 2014

Halibut w sezamie z puree z zielonych szparagów

Nadszedł czas na moją ukochaną rybkę. Dzisiaj będzie halibut w sezamie. Uwielbiam jego delikatne mięsko i rozpływającą się w ustach strukturę. Smażyłam go w panierce z sezamu i podałam z puree z zielonych szparagów. Zapraszam.

halibut w sezamie

Halibut w sezamie z puree z zielonych szparagów

Przyrządzenie:
Filety z halibuta umyj pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Posól solą i pieprzem i odstaw.
Zielone szparagi umyj, odetnij z nich twarde końcówki i obierz. Ugotuj na parze. Odetnij główki. Resztę włóż do blendera, dodaj masło i ziemniaka, dopraw solą i pieprzem i zmiksuj.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Usmaż cebulę, dodaj pomidorki i po chwili miód. Zestaw z ognia.
Filety z halibuta obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w pomieszanym sezamie białym i czarnym. Smaż na maśle klarowanym ze wszystkich stron.
Filety podawaj z puree z zielonych szparagów z główkami oraz karmelizowanymi pomidorkami z cebulką.
Smacznego!
halibut w sezamie
halibut w sezamie


Kotlety rybne ze śledzia

Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]

Ravioli z łososiem bałtyckim

Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]



[instagram-feed]