6 lut 2017
Gulasz wieprzowy ze śliwkami suszonymi i boczkiem to danie z tych, które robią się praktycznie same. Nie wymagają długiego stania w kuchni. Nie musisz też posiadać wyjątkowych zdolności kulinarnych, aby je przygotować. Miękkie mięso wieprzowe w sosie pomidorowym z nutą słodyczy od śliwek suszonych złamaną smakiem smażonego boczku, cebuli i czosnku. Całość przyprawiona dużą ilością świeżej kolendry i mamy gotową pyszną pożywną mięsną potrawę.
Gulasz wieprzowy ze śliwkami i boczkiem
Bardzo lubię smak sosu sojowego, dlatego często używam go w daniach, zastępując nim sól. W tej potrawie wybrałam sos sojowy Kikkoman z obniżoną zawartością soli. Kupując sos sojowy zwróćcie uwagę na jego skład. Niestety większość sosów, które są dostępne w naszych sklepach nie mają w składnikach nawet grama soi. Zawierają ekstrakty sojowe, mąkę pszenną czy karmel jako barwnik. Sos sojowy musi zawierać: soję, wodę, pszenicę i sól.
Mięso wieprzowe oczyść z większych błonek i z tłuszczu. Umyj zimną wodą i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Śliwki suszone pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż mięso partiami i przełóż do garnka. Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu. Wlej sos sojowy Kikkoman z obniżoną zawartością soli (tyle ile uważasz – aż sos będzie odpowiednio doprawiony), wymieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś sos.
Na patelni po mięsie usmaż boczek z odrobiną ilością oleju rzepakowego. Boczek musi być chrupiący i złocisty. Dodaj cebulę i smaż razem mieszając przez 3 minuty. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Smaż wszystko mieszając przez 30 sekund. Przełóż do garnka z mięsem.
Do gotującego się sosu dodaj także pokrojone śliwki suszone. Duś sos, aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszając i rozgniatając pomidory z puszki. Jeśli sos będzie zbyt gęsty wlej trochę wody.
Pod koniec gotowania dodaj do sosu posiekaną świeżą kolendrę i dopraw całość ewentualnie sosem sojowym Kikkoman z obniżoną zawartością soli.
Gulasz wieprzowy podaj z ulubionym dodatkiem – idealnie smakuje z kaszą jęczmienną i posyp posiekaną kolendrą.
Gulasz wieprzowy ze śliwkami i boczkiem
Gulasz wieprzowy ze śliwkami i boczkiem
Gulasz wieprzowy ze śliwkami i boczkiem
*ten przepis powstał we współpracy z Kikkoman
Jak można w ciekawy sposób przygotować rybę z gatunku flądrowatych? Dzisiaj w ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie po raz kolejny zmierzyłam się z gładzicą. Smażona gładzica w serowej chrupiącej panierce, zaserwowana na kremowej kaszy jęczmiennej z kurkami i ziołami – to moja propozycja na dzisiaj. Powstało pyszne i spójne danie, z którego, nie […]
W moich wcześniejszych postach pisałam o Projekcie Naturalnie Bałtyckie. Był turbot, teraz pora na przepis na szprotki. Nie bez powodu publikuję go dzisiaj, ponieważ dzień 21 listopada został ustanowiony Światowym Dniem Rybołówstwa. To święto zostało uchwalone, aby uświadomić ludziom, że zasoby naszych jezior, rzek i mórz są ograniczone. Jeśli nadal chcemy łowić ryby, musimy robić […]