Gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami

14 lut 2014

Uwielbiam gołąbki. Przeważnie zjadam je faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Chciałam coś odmienić i postanowiłam przyrządzić gołąbki bez mięsa, z kaszą gryczaną i warzywami. Tak przy piątku pasuje, poza tym to samo zdrowie. A jaki smak moi mili. Kaszę użyłam błyskawiczną – jest gotowa w 6 minut, dlatego całe przygotowanie tego dania wcale nie zajmuje tak bardzo dużo czasu jak mogłoby się wydawać. Zapraszam na gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami.

gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki z kaszą gryczaną i warzywami

Przyrządzenie:
Z kapusty zdejmij wierzchnie liście i wydrąż głąb. Włóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień tak, aby woda delikatnie pyrkała.
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie z łyżką masła.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i dodaj pieczarki. Smaż około 5 minut. Dodaj szczypior, czosnek i paprykę. Zamieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem i smaż około 10 minut na małym ogniu. Dodaj odcedzoną kaszę, cieciorkę i po chwili białka jajek. Dopraw farsz sosem sojowym i ewentualnie pieprzem. Dobrze zamieszaj.
Gdy liście kapusty będą już wystarczająco miękkie – zdejmuj je pojedyńczo. Na każdy liść połóż porcję farszu z kaszy gryczanej i zawiń gołąbki.
Wszystkie gołąbki ułóż w garnku i zalej je bulionem. Przykryj i gotuj, aż będą mięciutkie. Pod koniec dodaj przecier pomidorowy.
Gołąbki z kaszą gryczaną podawaj z sosem (możesz do niego dodać także trochę śmietany), posypane posiekanymi listkami bazylii oraz posypane solą morską z chili.
Smacznego
gołąbki z kaszą gryczaną
gołąbki z kaszą gryczaną
gołąbki z kaszą gryczaną
Zainspiruj się kaszą! II edycja


Kotlety rybne ze śledzia

Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]

Ravioli z łososiem bałtyckim

Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]



[instagram-feed]