Gnocchi z szynką parmeńską i karczochami

18 maj 2015

Jak wiecie, włoskie smaki towarzyszą moim potrawom od zawsze. Dzisiaj nie będzie inaczej. Przygotowałam gnocchi z szynką parmeńską i karczochami w pomidorowym sosie. Gnocchi to włoskie kluseczki ziemniaczane, bardzo podobne do naszych kopytek. Nie mam specjalnego przyrządu do przygotowywania gnocchi, dlatego moje nie mają charakterystycznych rowków. Mogłam co prawda zrobić je widelcem, ale nie miałam dzisiaj za dużo czasu w kuchni i w związku z tym ich nie ma. Nie przeszkadza to wcale w smaku. Gnocchi z szynką parmeńską są pyszne. Moje dzieci je uwielbiają. Zapraszam serdecznie.

gnocchi z szynką parmeńską

Gnocchi z szynką parmeńską i karczochami

Przyrządzenie:

Ugotowane w osolonej wodzie i ostudzone ziemniaki, utłucz lub zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj obie mąki, jajka i sól. Dokładnie wszystko wymieszaj i zagnieć ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką pszenną. Uformuj kilka wałków i odcinaj nożem kluseczki mniej więcej 3 centymetrowe. Gotuj w osolonym wrzątku 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć czosnek, po chwili pomidory z puszki wraz z zalewą. Dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 10 minut. Zmiksuj blenderem.

Na patelnię wrzuć karczochy i porwaną na mniejsze kawałki szynkę parmeńską. Wlej sos pomidorowy. Dodaj kluseczki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Gnocchi z szynką parmeńską i karczochami podawaj gorące. Posyp parmezanem (lub innym dobrym twardym serem) i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

gnocchi z szynką parmeńską

gnocchi z szynką parmeńską

gnocchi z szynką parmeńską



Frytki belgijskie

Frytki belgijskie cechuje to, że są chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Dodatkowo nie ociekają tłuszczem. Jak je przygotować? Niezwykle łatwo, choć trzeba trzymać się pewnych zasad. Po pierwsze – ziemniaki moczymy przez około 15 minut w przegotowanej wodzie z cukrem. To on powoduje, że frytki po usmażeniu są chrupiące.

Zejdź na ziemię – ziemniaczany wyjazd z Europlant i Chopin Vodka

Już prawie trzy tygodnie minęły od blogersko – dziennikarskiego wyjazdu do Krzeska, do gorzelni Chopin Vodka. Organizatorami byli Krzysztof Korolewicz Europlant, Chopin Vodka Distillery oraz Monika Kucia – Siała Baba Mak.




[instagram-feed]