8 sty 2021
Kolejny tydzień i postanowienia noworoczne – jedzmy zdrowo i jedzmy więcej ryb! Tym razem publikuję przepis na sztos kanapkę, a w głównej roli gładzica w panierce serowej, z kiszoną kapustą (od mojej babci) i sosem tatarskim. O właściwościach zdrowotnych ryb poczytajcie klikając tutaj.
Obok storni i skarpia (turbota), gładzica należy do pospolitych bałtyckich płastug (ryb flądrowatych). Występuje głównie w zachodniej i środkowej część morza, gdzie zasolenie jest względnie wysokie. Młode osobniki najchętniej przebywają na piaszczystym lub gliniastym dnie w strefie przybrzeżnej, dorosłe preferują wody średnio głębokie. W południowym Bałtyku dorasta do 45–50 cm, największa gładzica złowiona w 2005 roku na łowisku kołobrzeskim (głębokość 64 m) miała 52 cm długości i masę nieco ponad 2 kg. Ciało gładzicy jest pokryte szczelnie przylegającymi drobnymi, gładkimi łuskami cykloidalnymi (owalnymi).
Mięso gładzicy jest chude, delikatne, zwięzłe. Filety białe lub mlecznobiałe. Mięso bardzo smaczne, cenione wyżej niż mięso storni. Można ją smażyć, piec, dusić w winie, w jarzynach, przyrządzać na parze. Popularne są smażone filety (w cieście, w panierce) z frytkami i sosem remoulade (na bazie majonezu.
Aby ją przygotować potrzebujecie kromkę świeżego i pysznego chleba. Z gładzicy wykrójcie filety i obtoczcie je w roztrzepanym jajku, a potem w panierce z bułki tartej zmieszanej ze startym serem Grana Padano, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Usmażcie filety na rozgrzanym maśle klarowanym, z dwóch stron, aż będą złociste i chrupiące.
Kromkę posmarujcie grubo domowym sosem tatarskim (przepis tutaj), następnie połóżcie, również grubo, kapustę kiszoną i kawałki ryby. Gwarantuję niesamowitą satysfakcję dla Waszego podniebienia i serca. Jedzcie ryby bałtyckie i żyjcie zdrowo!
Przepis ten powstał w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Więcej:
https://naturalniebaltyckie.pl
https://www.facebook.com/naturalniebaltyckie?locale=pl_PL
https://www.instagram.com/naturalniebaltyckie/?hl=pl
Dorsz pieczony z szałwią i boczkiem Dorsza jadamy dość często. To jedna z najbardziej popularnych ryb bałtyckich. Chciałam przyrządzić go w sposób szybki i pyszny. Tak powstał dorsz pieczony z szałwią i boczkiem. Jak się zapewne domyślacie ten przepis powstał w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Dorsz Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, […]
Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]