4 gru 2014
W niedzielę 30.11 odbyła się największa kulinarna uroczystość w Polsce – gala Gault & Millau Polska (czytajcie go e mijo) – pierwszego w Polsce przewodnika kulinarnego. Miałam ten niesłychany zaszczyt i znalazłam się w gronie osób, które mogły uczestniczyć w tym wyjątkowym wydarzeniu.
Gault & Millau to drugi po Michelin największy kulinarny przewodnik na świecie.
Przez kilka miesięcy dziesięciu starannie dobranych i wyszkolonych inspektorów z Polski, Francji i Belgii, anonimowo odwiedziło i oceniło aż 600 polskich restauracji. Noty przyznawane są w skali od 1 do 20 punktów. Restauracje, które otrzymają co najmniej 10, opisane zostają w przewodniku. W tym roku zasłużyło na to 246 z 600 odwiedzonych. Przewodnik bardzo przejrzyście i zrozumiale przedstawia nam restauracje, hotele, produkty regionalne oraz polecane miejsca zakupowe. Nie będę pisała Wam, które restauracje zostały najwyżej ocenione – polecam Wam zakupić przewodnik. Jeśli zależy Wam na tym, aby stołować się w restauracjach godnych polecenia, serwujących posiłki na najwyższym poziomie to jest po prostu Wasze „must have”.
Zdradzę Wam oczywiście jak wyglądała gala, kto był nominowany i kto zdobył najważniejsze tytuły przyznawane w tym roku przez Gault & Millau Polska. Opowiem Wam o całej uroczystości i wspaniałej kolacji, którą serwowało 6 wybitnych kucharzy polskich.
Galę Gault & Millau Polska prowadził Marcin Prokop. To on razem z Redaktor Naczelną Gault & Millau Polska – Justyną Adamczyk, przywitali gości i przedstawili tych najważniejszych. Wystąpił także Come de Cherisey – Prezes Gault & Millau. Opowiedział nam o powstaniu przewodnika we Francji i o tym, dlaczego Polska została zauważona i zaproszona do bycia w gronie 9 krajów Europy, w których ukazuje się Gault & Millau.
Nadszedł czas na ogłoszenie pięciu nominacji i zwycięzców w pięciu kategoriach. Zwyciężyli:
– chef kuchni tradycyjnej – Bartosz Budnik, Restaracja Romantyczna, Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie
– kobieta chef – Agata Wojda, Opasły Tom
– chef jutra – Andrea Camastra, Senses Restaurant
– młody talent – Witek Iwański, Aruana Restaurant
– chef roku – Wojciech Modest Amaro, Atelier Amaro
Brawa dla zwycięzców i wszystkich nominowanych – to ogromne wyróżnienie!
Po wręczeniu nagród nadszedł czas na sześciodaniową kolację w wykonaniu szóstki wybitnych chefów, wydana wspólnie przez ich zespoły. Do każdego z dań był pairing alkoholowy, niesamowite przeżycie kulinarne!
amuse buche – Paweł Oszczyk
łosoś bałtycki/ser kozi Oberland/dynia/kawior ze ślimaka – Bartosz Budnik
pierogi ruskie – Andrea Camastra
jarmuż/migdał/jajko – Łukasz Budzik
żabnica/skorzonera/szynka Serrano – Dominik Duraj
schab po polsku/kapusta/grzyby – Witold Iwański
Niesamowity, nie do opisania deser:
topinambur/pigwa/czekolada – Wojciech Modest Amaro
Praliny czekoladowe – Bary Callebaut
Ogromne wrażenie wywarła na mnie praca kucharzy, kelnerów i całej ekipy obsługującej galę. Tak duża i sprawna machina, wręcz perfekcyjna. Przyznam, że z lekką zazdrością patrzyłam na ich pracę, chętnie znalazłabym się w ich gronie.
Wielkie dla nich brawa, ale przede wszystkim dla Pani Justyny Adamczyk! Wykonała doskonałą pracę. Przewodnik Gault & Millau Polska to przełom i znak, że polska gastronomia wspaniale się rozwija i idzie na pewno w dobrą stronę:)
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]