18 cze 2013
Dzisiaj udało mi się ugotować pierwsze danie, którego nauczyłam się na warsztatach w Akademii Kurta Schellera. Na początek wybrałam sobie coś łatwego, przyznaję. Francuska zupa cebulowa.
Ja inaczej przygotowywałam zupę cebulową, bo sądziłam, po wcześniejszych doświadczeniach, że nie lubię takiej, w której pływają kawałki cebuli. Lecz nic bardziej mylnego. Ten przepis jest doskonały, bardzo łatwy w przygotowaniu, wymagający jedynie poświęcenia około godziny czasu. Ważne jest aby cebula nabrała koloru brązowego – jak Kurt mówił na zajęciach – nie lubi blondynek (na szczęście w piątki blondynki są ok. – to dla wtajemniczonych)
Fast food domowy Ta uczta to moje pierwsze dla Was opisane danie w moim nowym domu. Zaczynam od domowego fast food’u. Proponuję filety z dorsza i filety z indyka w panierce piwnej. Nauczył mnie ją przygotowywać Kurt Scheller – jest naprawdę wyjątkowa.
Filety z dorsza z sałatką z czerwonej kapusty z cheddarem i orzechami podany W taką pogodę jak dzisiaj chciałoby się zaśpiewać za Kazikiem: „tylko zimno i pada zimno i pada na to miejsce w środku Europy”. Nie chce mi się nic zupełnie. Dobrze, że dzieci zapewniają mi nieustanną rozrywkę, bo popadłabym chyba w totalne nic […]