Filety z flądry na placuszkach z kaszy

5 lut 2014

Jakby było pięknie, gdyby mrozy już do nas nie wróciły. Dzisiaj taki cudowny i słoneczny dzień nastał, że poczułam w sercu namiastkę wiosny. Pozytywnie się zrobiło i dotarło do mnie, że już mamy luty – niewiele czasu zostało do przyjścia ciepłych dni. Wspaniale! W takim pozytywnym nastroju zapraszam Was na bardzo ciekawe danie. Inspirację do przygotowania placuszków z kaszy jęczmiennej zaczerpnęłam czytając blog Kwestia Smaku. Tam jest propozycja na placki z kaszy gryczanej. Spodobał mi się bardzo ten pomysł i postanowiłam go trochę zmodyfikować. Podałam je z filetami z flądry i sosem z borowików z kaparami. Do placuszków wykorzystałam kaszę jęczmienną błyskawiczną – przygotowuje się ją bardzo szybko, bo jest gotowa w ciągu 6 minut. Zapraszam na filety z flądry na placuszkach z kaszy jęczmiennej.

filety z flądry

Filety z flądry na placuszkach z kaszy

Przyrządzenie:
Rozmrożone filety z flądry opłucz pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz je mieszanką przypraw i świeżo zmielonym białym pieprzem.
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Po ostudzeniu wymieszaj z jajkiem, parmezanem, solą i pieprzem. Dokładnie wyrób.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli. Dodaj czosnek i po chwili grzyby. Smaż na średnim ogniu około 5 minut. Dodaj kapary i dopraw solą i pieprzem (niewiele soli, bo kapary są słone). Dolej śmietankę i duś jeszcze chwilę, aż sos się zagęści. Zdejmij z ognia.
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Rybę ułóż w płaskim naczyniu żaroodpornym i polej ją sosem borowikowo – kaparowym. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika. Piecz 15 – 10 minut.
W tym czasie na rozgrzanym maśle klarowanym usmaż placuszki z kaszy jęczmiennej, z dwóch stron, nakładając je łyżką.
Na talerzu układaj po dwa placuszki, a na nich porcję ryby z sosem grzybowo – kaparowym.

Smacznego

filety z flądry
filety z flądry
filety z flądry

W Nowy Rok z Superfoods



Kotlety rybne ze śledzia

Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]

Ravioli z łososiem bałtyckim

Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]



[instagram-feed]