Filety z dorsza z sałatką z czerwonej kapusty z cheddarem i orzechami podany

12 Wrz 2013

Filety z dorsza z sałatką z czerwonej kapusty z cheddarem i orzechami podany

W taką pogodę jak dzisiaj chciałoby się zaśpiewać za Kazikiem: „tylko zimno i pada zimno i pada na to miejsce w środku Europy”. Nie chce mi się nic zupełnie. Dobrze, że dzieci zapewniają mi nieustanną rozrywkę, bo popadłabym chyba w totalne nic nierobienie.
Gotować jednak trzeba. Lecz bez względu na pogodę, przyjemność to dla mnie wielka, dlatego w tym temacie się nie lenię.
Tym razem poszłam trochę na łatwiznę i kupiłam dorsza już wyfiletowanego – nie wiem czy prawidłowego zwrotu użyłam, jakoś „wyfiletowany” nie za bardzo mi się podoba, mam jednak nadzieję, że Wam mocno nie przeszkadza.
Filety z dorsza przygotowałam według przepisu Kurta Schellera. To był jego pomysł na przyrządzenie barweny, ale niestety ta ryba była dla mnie niedostępna i „padło” na dorsza. Za chwilę przekonacie się jakie to proste i oryginalne połączenie smaków i przyrządzenie ryby.
Do filetów polecam sałatkę z czerwonej kapusty z serem cheddar i orzechami włoskimi. Sałatka ta spokojnie może być podawana jako osobne danie. Jest kolorowa i dostarcza wielu zdrowych substancji odżywczych – idealna na zmierzającą nieubłagalnie zimę.

Filety z dorsza z sałatką z czerwonej kapusty z cheddarem i orzechami podany

Przyrządzenie:
Czosnek, cebulę i anchoies zmiksuj na puree. Filety dorsza umieść w formie i wyłóż na wierzch puree, kapary i oliwki oraz przyprawy. Całość skrop oliwą z oliwek i podlej winem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 10-15 minut.
Selera zetrzyj na tarce, wrzuć do garnka z wrzątkiem oraz połową soku z cytryny. Gotuj 5 minut, odcedź i wrzuć do miski na sałatkę.
Czerwoną kapustę przetnij na pół, usuń głąb i przekrój na ćwiartki. Pokrój w paseczki i dodaj do naczynia razem z selerem. Dodaj również obraną i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.
Wymieszaj razem oliwę z oliwek, oliwę z orzechów włoskich, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Dwie trzecie sosu wlej do sałatki i dokładnie zamieszaj.
Przekrój jabłko, usuń gniazdo nasienne i pokrój w plasterki. Skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
Tuż przed podaniem dodaj do sałatki ser cheddar, plasterki jabłka i prażone orzechy. Dolej resztę sosu, zamieszaj i podawaj.
Gotowe filety z dorsza podawaj razem z sałatką i ulubionym dodatkiem. Ja dzisiaj polecam brązowy ryż.
Smacznego!:)