2 lip 2013
Faszerowane tuby kalmarów
W piękny słoneczny dzień musi być danie kojarzące się z wakacjami i relaksem. Wcześniej myślałam, że dzisiaj będzie sushi, ale to jednak za kilka dni, to nie ten klimat… Dzisiaj bardzo zdrowo i bardzo pysznie. Pomyślałam, że przyrządzę faszerowane tuby kalmarów… tylko czym je faszerować?.. I przypomniałam sobie, że ostatnio kupiłam czarny ryż. Przyznam, że „zapoznałam” się z nim całkiem niedawno w jednej z restauracji, sama jeszcze go nie przyrządzałam. A jest naprawdę dobry. Poza tym jest bogaty w wartości odżywcze, zawiera 18 aminokwasów, żelazo, cynk, miedź, karoten oraz kilka ważnych witamin. Ziarno ryżu czarnego ma też więcej błonnika i witaminy E niż ziarno ryżu białego. Zwany bywał ryżem „zakazanym”, a to dlatego, że niegdyś zarezerwowany był tylko i wyłącznie na stół chińskiego cesarza i nikomu innemu nie wolno było go spożywać. Posiada charakterystyczny orzechowy aromat i smak.
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]