Fast food domowy

11 sty 2014

Fast food domowy

Ta uczta to moje pierwsze dla Was opisane danie w moim nowym domu. Zaczynam od domowego fast food’u. Proponuję filety z dorsza i filety z indyka w panierce piwnej. Nauczył mnie ją przygotowywać Kurt Scheller – jest naprawdę wyjątkowa. Cukinię i pieczarki smażyłam w cieście z żółtek, mąki i wody. Do tego proponuję sos marinara. Zakochałam się w jego smaku gdy byłam w Stanach Zjednoczonych. Muszę przyznać, że udało mi się wiernie odzwierciedlić oryginał. Dodałam do niego sos Tabasco – może to był ten magiczny składnik, który sprawił, że tak lubię ten sos? Nie mogło też oczywiście zabraknąć frytek. Wszystko smażyłam we frytkownicy. Jeśli jednak jej nie posiadasz, to nie szkodzi – usmaż na patelni lub w garnku, w głębokim tłuszczu. Zapraszam na fast food domowy według Czosnka.
Nie piszę ilości jakie są potrzebne – wszystko wedle potrzeb i upodobań.

fast food domowy

Fast food domowy

Przyrządzenie:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli. Dodaj czosnek i po chwili dolej wino. Smaż około 5 minut, aż prawie w całości odparuje. Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą oraz kilka kropel Tabasco – ja lubię dość sporo. Wsyp bazylię i oregano oraz dopraw wszystko solą i pieprzem. Sos zmiksuj i spróbuj szybko – jest pyszny;)
Ziemniaki umyj dokładnie, pokrój w łódeczki i osusz dokładnie. Smaż w oleju nagrzanym do 110 stopni przez około 8 minut. Po tym czasie wyjmij je łyżką cedzakową. Gdy będą ostudzone smaż je ponownie w oleju nagrzanym do 175 stopni przez 5 minut, aż będą rumiane. Wyłóż na ręcznik papierowy i posól.
Składniki na ciasto piwne zamieszaj razem dokładnie.
Rybę i filety z indyka posól oraz posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Obtocz w mące, następnie w cieście piwnym i smaż w oleju nagrzanym do 170 stopni, aż nabiorą złotego koloru i będą chrupkie. Wyłóż na ręcznik papierowy i posyp posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Warzywa obtocz w tempurze i smaż w oleju nagrzanym również do 170 stopni, aż będą rumiane. Także wyłóż je na ręcznik papierowy. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Warzywa, rybę i indyka maczaj w sosie marinara i przegryzaj frytkami.
Smacznego
fast food domowy
fast food domowy
fast food domowy
fast food domowy


Ravioli z ragout z kaczki wypełnione ziemniakami i ricottą

W ramach kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość, europejska gwarancja”, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Cristinę Catese i Sebastiana Krauzowicza. Gotowaliśmy same pyszności z drobiem. Moim faworytem został przepis na ravioli z ragout z kaczki, autorstwa Cristiny. W tym wpisie Wam go prezentuję i bardzo polecam przygotować go w domu. Gwarantuję, […]

Rosół z gęsi z uszkami

Nie da się ukryć, że wielkimi krokami zbliża się zima i dni stają się coraz bardziej chłodne. W taką pogodę najlepiej zjeść gorącą rozgrzewającą zupę. Na pomysł na ten przepis wpadłam zastanawiając się z czym i w jakiej potrawie mogłabym wykorzystać którąś z past Wawrzyniec. A pomysłów miałam mnóstwo! Wszystkie cztery smaki są super inspirujące […]



[instagram-feed]