18 mar 2017
Dieta Smartfood książka i KONKURS
Dieta Smartfood książka
„Dieta Smartfood” to opowieść o jedzeniu niezwykłym. O produktach żywnościowych powszechnie znanych, a przy tym szczególnych: wchodzą w dialog z DNA, chroniąc ciało przed chorobami i uciszając geny starzenia. Znaczenie tego odkrycia brzmi futurystycznie: odtąd każdy z nas, w trakcie codziennych posiłków, może zmienić swoje zapisane w genach przeznaczenie.
SmartFood to inicjatywa pod egidą Europejskiego Instytutu Onkologicznego. Badania Instytutu nad tym, jak jedzenie wpływa na geny, zaowocowały odkryciami, którymi naukowcy chcieli podzielić się z ludźmi na całym świecie. Jakie posiłki mają wpływ na długość naszego życia? Które produkty są w stanie zmniejszyć ryzyko nowotworów? Naukowcy z projektu SmartFood wyselekcjonowali 30 produktów spożywczych, których jadanie jest smart, czyli mądre. Ich składniki mogą przekonać geny, by pracowały więcej lub mniej. A to oznacza możliwość spowolnienia procesów starzenia, uniknięcia wielu chorób i dolegliwości w tym np. choroby wieńcowej, nadciśnienia, nowotworów, ale i nadwagi. Naukowcy pracowali pod kierunkiem Piera Giuseppe Pelicciego i Lucilli Titty, współautorów książki „Dieta Smartfood”, która właśnie trafia do polskich czytelników.
Nie jest jednak bez znaczenia, że została sformułowana we Włoszech – w kraju, w którym jedzenie jest przede wszystkim jedną z największych życiowych przyjemności. Propozycja naukowców to nie szereg wyrzeczeń, ale kompas wskazujący produkty, które szczególnie warto spożywać. Jeśli ktoś spodziewa się tabelek z kaloriami, wyliczonych co do grama porcji makaronu oraz kategorycznych zakazów, musi poszukać innej książki.
Co robić, żeby jeść ryby i uniknąć problemu z rtęcią? Jak długo gotować czosnek, by zachował dobroczynne działanie? Obok przystępnie wyłożonych zasad diety Smartfood i badań, z których wynikają, czytelnicy znajdą w książce mnóstwo porad, jak na co dzień najlepiej skorzystać z superproduktów, przykładowe menu, w których zachowane są odpowiednie proporcje, a także obszerny dział przedstawiający popularne mity żywieniowe, z którymi rozprawiają się autorzy.
„Dieta Smartfood” powinna być drogowskazem w zakresie zdrowego odżywiania i ważną pozycją w naszej bibliotece. Gwarancją wiarygodności przedstawionych zagadnień są nazwiska autorów książki, znanych autorytetów w dziedzinie medycyny i dietetyki. – prof. dr. hab. n. med. Andrzej Wysokiński, kierownik Katedry i Kliniki Kardiologii Uniwersytetu Medycznego w Lublinie
prof. Pier Giuseppe Pelicci – dyrektor ds. badań w Europejskim Instytucie Onkologicznym i profesor zwyczajny na uniwersytecie w Mediolanie. Jest znany z badań nad onkogenomiką i długowiecznością. Przyczynił się do stworzenia pierwszego molekularnego leku przeciwnowotworowego i odkrycia pierwszego genu starzenia u ssaków.
dr Lucilla Titta – naukowiec i specjalistka w dziedzinie żywienia, jest koordynatorką projektu SmartFood w Europejskim Instytucie Onkologicznym w Mediolanie. Bada współzależności między żywieniem a zdrowiem, przywiązuje dużą wagę do upowszechniania odkryć naukowych jako narzędzia profilaktyki.
Eliana Liotta – dziennikarka, pisze do „Sette” oraz „Io donna” (tygodniowych dodatków do „Corriere della Sera”).
Autorki książki odwiedziły studio Dzień Dobry TVN. Spójrzcie co mówią o swojej książce:
http://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/jedzmy-madrze-zyjmy-dluzej,226725.html
Mam dla Was 3 egzemplarze książki Dieta Smartfood. Jeśli chcecie wygrać jedną książkę dla siebie, w komentarzu pod tym postem napiszcie proszę swój przepis na zdrową i lekką przekąskę.
Konkurs trwa od teraz do 25 marca do godz. 24:00. Wybiorę trzy najbardziej oryginalne pomysły. Zwycięzców ogłoszę także pod tym postem, najpóźniej 28 marca.
Czekam na Wasze zgłoszenia!
Dieta Smartfood książka
Zielone naleśniki na słono to zdecydowany hit ostatnich dni. Kto nie lubi ciągnącego się sera? Uważam, że tylko osoby, z którymi jest coś nie tak 😉 Zróbcie sobie na śniadanie, obiad czy kolację. Smakują o każdej porze dnia (i nocy), zawsze bardzo. Naleśniki wyszły idealnie oczywiście ze względu na mój przepis 😉 Nie da się […]
Z wielką dumą i przyjemnością piszę ten post. Nie będzie w nim przepisu, na początek informacja o akcji, która się właśnie rozpoczyna. Projekt Naturalnie Bałtyckie powstał z miłości do Morza Bałtyckiego i jego zasobów oraz z szacunku dla tradycji i lokalnych grup rybackich. Mam ogromny zaszczyt, że dołączyłam do teamu reprezentującego projekt. Ryby z Morza […]