23 mar 2016
Lubię przygotowywać różnego rodzaju babeczki, bo są bardzo proste w wykonaniu. Nie trzeba mieć super zdolności kulinarnych, żeby przyrządzić fajne w smaku słodkości. Wystarczy trochę fantazji, a na pewno się uda. Łączysz ze sobą składniki suche i mokre, przekładasz do foremek, pieczesz w piekarniku i gotowe! Czekoladowe babeczki, na które zapraszam Was dzisiaj, podałam z bitą śmietaną i choć, to nie jest ich sezon – z truskawkami. Skusiły mnie takie piękne czerwone, a w domu okazało się, że mają nawet smak. Możesz polać je polewą czekoladową albo truskawkową np. z truskawek mrożonych czy posypać uprażonymi orzeszkami. Opcji jest chyba nieskończenie wiele!
Czekoladowe babeczki
W jednej misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj ziarenka z jednej laski wanilii (nie wyrzucaj łodygi z laski wanilii – przełóż ją do słoika i zasyp cukrem, w ten sposób zrobisz swój domowy cukier waniliowy 🙂 ) Zmiksuj razem.
W drugiej misce wymieszaj przesianą przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia.
Do jajek dodaj suche składniki i miksując dolewaj mleko, a potem olej rzepakowy.
Białą i gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj także Nutellę i wszystko razem wymieszaj. Dodaj do ciasta na babeczki i dokładnie wymieszaj.
Na koniec do ciasta dodaj pokruszone herbatniki. Ciasto nie może być zbyt gęste.
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Ciasto przełóż do foremek na babeczki, do 3/4 wysokości, bo urośnie.
Babeczki czekoladowe piecz, aż ładnie wyrosną, będą lekko chrupiące z zewnątrz, a w środku nie będą surowe. Trwa to około 15 – 20 minut, w zależności od piekarnika. Już po 10 minutach, drewnianym patyczkiem sprawdź czy są gotowe – patyczek powinien być suchy.
Babeczki możesz podać posypane cukrem pudrem albo z innymi ulubionymi dodatkami. Ja ubiłam do nich bitą śmietanę i pokroiłam truskawki.
Czekoladowe babeczki
Czekoladowe babeczki
Czekoladowe babeczki z truskawkami i bitą śmietaną
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]