Cukinia faszerowana indykiem

12 Paź 2015

Dawno nie pisałam tutaj dla Was. Wybaczcie, tyle się dzieje, że nie mam czasu spokojnie usiąść przy komputerze. Teraz także, na szybko, napisałam przepis na pyszne, lekkie i łatwe wykonaniu danie. Cukinia faszerowana mielonym mięsem z indyka, pieczarkami i zapieczona z serem żółtym, smakuje każdemu. Ruszajcie zatem na zakupy i gotujcie ze mną.

cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana mielonym mięsem z indyka

Cukinia faszerowana indykiem

Przyrządzenie:

Cukinie umyj zimną wodą i przekrój w poprzek na pół. Wydrąż delikatnie środek, aby nie uszkodzić skórki cukinii.

Pieczarki i cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Czosnek obierz i posiekaj.

Mięso z indyka umyj zimną wodą, osusz i zmiel w maszynce do mięsa.

Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj pieczarki i smaż razem 5 minut. Dodaj mięso, czosnek i koncentrat pomidorowy. Dopraw całość solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Mięso nie będzie jeszcze dobrze usmażone, dojdzie w piekarniku.

Powstałym farszem nadziewaj cukinie. Na górze posyp startym serem.

Cukinie ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Piecz przez 15 minut.

Cukinie podawaj ciepłe, posypane posiekaną natką pietruszki.

Smacznego

cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana mielonym mięsem z indyka

cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana mielonym mięsem z indyka



Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]