12 paź 2015
Dawno nie pisałam tutaj dla Was. Wybaczcie, tyle się dzieje, że nie mam czasu spokojnie usiąść przy komputerze. Teraz także, na szybko, napisałam przepis na pyszne, lekkie i łatwe wykonaniu danie. Cukinia faszerowana mielonym mięsem z indyka, pieczarkami i zapieczona z serem żółtym, smakuje każdemu. Ruszajcie zatem na zakupy i gotujcie ze mną.
Cukinie umyj zimną wodą i przekrój w poprzek na pół. Wydrąż delikatnie środek, aby nie uszkodzić skórki cukinii.
Pieczarki i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Czosnek obierz i posiekaj.
Mięso z indyka umyj zimną wodą, osusz i zmiel w maszynce do mięsa.
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj pieczarki i smaż razem 5 minut. Dodaj mięso, czosnek i koncentrat pomidorowy. Dopraw całość solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Mięso nie będzie jeszcze dobrze usmażone, dojdzie w piekarniku.
Powstałym farszem nadziewaj cukinie. Na górze posyp startym serem.
Cukinie ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Piecz przez 15 minut.
Cukinie podawaj ciepłe, posypane posiekaną natką pietruszki.
Smacznego
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]