Ciasto z orzechami i owocami

23 wrz 2013

Ciasto z orzechami i owocami

To cudowne, dające niesamowite odczucia zmysłom ciasto, to moja kolejna propozycja do konkursu „Moje smaki”, którego organizatorem jest Wydawnictwo MUZA S.A., a prowadzony jest na portalu durszlak.pl.

Ciasto z orzechami i owocami

Do przygotowania ciasta orzechowego z malinami i morelami zainspirowały mnie wspomnienia o mojej babci. Ona wszystkie wypieki przyrządzała doskonałe i wyjątkowe. Morele i maliny natomiast to zapach i smak babci ogrodu, w którym można było się totalnie zapomnieć. Oprócz malin i moreli, znajdowały się tam również świeżutkie, jędrne i soczyste jeżyny, truskawki, agrest, jabłka, gruszki, śliwki i wiśnie. Wszystkie owocowe cudowności! Dlatego tak naprawdę wszystkie słodkie wypieki, które przygotowuję, a potem kosztuję, przypominają mi moją babcię. Była wyjątkowa. Pełna ciepła i miłości. Takie uczucia przekazywała też w swoich daniach. W przyrządzonych przeze mnie potrawach, również chciałabym je przekazać. Mam nadzieję, że mi się to udaje. Jeśli tak, to dlatego, że miałam wspaniałą nauczycielkę. Jej osoba inspiruje mnie do dzisiaj i na pewno tak już będzie zawsze. Miło mi będzie jeśli moja propozycja zainspiruje kogoś z Was. Spróbujcie przygotować to wyjątkowe ciasto. Jest bardzo łatwe w wykonaniu a jednocześnie niebanalne. Zapraszam.

Może zainspirują Was również smaki Michela Morana, o których pisze w swojej książce, przeczytacie o niej tutaj: http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470.

Przyrządzenie:

Dno formy do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Nastaw piekarnik na 185 stopni.
Odsącz morele na sicie.
Cukier, sól i margarynę o temperaturze pokojowej, utrzyj na krem. Stopniowo dodawaj jaja.
Przesianą mąkę wymieszaj z orzechami, posiekanymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Dodawaj łyżką do powstałej masy. Zamieszaj całość.
Do formy do pieczenia wlej ciasto i wygładź. Na wierzchu ułóż morele oraz maliny, posyp całość płatkami migdałowymi.
Piecz ciasto około 50 minut. Na 10 minut przed końcem sprawdź czy górna powierzchnia ciasta ma kolor brązowy. Do końca pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową.
Po upieczeniu ciasto pozostaw w formie do wystygnięcia, ponieważ jest kruche. Następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.
Posyp cukrem pudrem.
Doskonale smakuje ze świeżo ubitą śmietaną (śmietankę 36% ubij na sztwyno, dodając niewielką ilość cukru) i polewą malinowo – morelową (zmiksuj maliny, morele i odrobinę soku z moreli).
Smacznego!
ciasto z orzechami
ciasto z orzechami
ciasto z orzechami
ciasto z orzechami


Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]



[instagram-feed]