Ciasto marchewkowe

30 kwi 2016

Przedstawiam Wam przepis na wyjątkowo pyszne ciasto. Jego zaletą niewątpliwie jest smak. Ważne jest także to, że jest banalnie proste w wykonaniu i nie może się nie udać. Miksujesz, dodajesz składniki, mieszasz, pieczesz i ciasto gotowe! Smak jest wybitny. Choć mało słodyczowa jestem to ciasto marchewkowe mogłabym jeść niemal codziennie. Wszyscy je uwielbiają. Gwarantuję, że gdy przygotujecie je dla innych – będą zachwyceni, a Wy dumni, że mogliście uszczęśliwić innych.

ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z orzechami i brzoskwiniami

Przyrządzenie:

Ubij jajka na puszystą masę. Dodaj cukier puder i ubijaj, aż masa będzie gładka. W trakcie ubijania wlewaj olej rzepakowy cieniutkim strumieniem.
Dodaj marchewkę, brzoskwinię i orzechy i delikatnie całość wymieszaj.
W misce przesiej mąkę, dodaj cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól i wymieszaj. Przesyp do miski z marchewką i delikatnie połącz wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Ciasto przełóż do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 40 – 50 minut. Patyczkiem sprawdź czy jest gotowe, powinien być suchy.
Serek utrzyj z masłem. Dodaj cukier puder i utrzyj razem dokładnie. Polewa powinna być gładka, puszysta i lśniąca. Wstaw do lodówki, aby masa bardziej się zwarła.
Wystudzone ciasto przekrój w poprzek na dwie części. Spód posmaruj 1/3 części polewy. Przykryj drugą częścią ciasta i rozsmaruj resztę polewy. Na górze posyp pokruszone orzechy włoskie i laskowe.

Smacznego

Tutaj możesz obejrzeć film, na którym przygotowuję to ciasto:

ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe



Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]



[instagram-feed]