29 kwi 2015
Jak wiecie, nie jestem fanką ciast i deserów. Bardzo rzadko zdarza się, że mam ochotę na coś słodkiego. Wolę pojeść pizzę, burgera albo pyszny makaron. Na ten przepis natrafiłam dawno temu i bardzo się z nim polubiłam. Najpyszniejsze ciasto czekoladowe to bardzo prosty w wykonaniu przepis z pierwszej chyba książki kucharskiej Nigelli Lawson. Przyznaję, że nie przyrządzam go zbyt często, ale jak tylko mam ochotę na słodkości – ono jest jako pierwsze w kolejce do przygotowania.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Dwie formy o średnicy 20 cm wysmaruj delikatnie masłem i obłóż papierem do pieczenia.
W misce połącz wszystkie suche składniki.
W drugiej misce zmiksuj jajka i wmieszaj śmietanę.
W kolejnej misce zmiksuj rozpuszczone masło z olejem i wodą. Dodaj suche składniki i zmiksuj razem. Dolej mieszankę jajek i śmietany i połącz całość bardzo dokładnie.
Rozlej masę do dwóch form. Piecz ciasta około 30 – 50 minut, w zależności od wielkości foremek. Po 30 minutach wykałaczką sprawdź czy ciasto jest gotowe – jeśli po wbiciu w środek patyczek będzie mokry, pozostawcie ciasto jeszcze na jakiś czas w piekarniku.
Gotowe ciasta odstaw do ostudzenia i wyjmij z foremek.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do przestygnięcia.
W misce mikserem utrzyj masło, aż będzie gładkie i kremowe. Dodaj cukier puder i ucieraj, aż masa będzie puszysta. Dodaj cukier wanilinowy i czekoladę. Połącz wszytko dokładnie.
Ciasta przełóż polewą czekoladową i posmaruj je ze wszystkich stron. Ja najbardziej lubię takie, które poleży kilka godzin w lodówce – czekolada z wierzchu jest twarda i chrupiąca. Znam jednak osoby, które zdecydowanie wolą wersję na ciepło – gdy czekolada jest wręcz lekko lejąca.
Najpyszniejsze ciasto czekoladowe jedz zatem jak lubisz najbardziej. Super smakuje także z lodami wiśniowymi.
Smacznego
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]