9 sie 2013
Chłodnik szczawiowo szpinakowy
Kilka dni temu znalazłam książkę kucharską „Współczesna kuchnia polska”. Książka należała do mojej babci Krysi, której nie ma już niestety z nami. Tym bardziej mam do niej ogromny sentyment i będzie ze mną już na pewno na zawsze. Jak wszystkie moje książki, ale tę traktować będę zupełnie wyjątkowo.
Mnóstwo jest w niej bardzo fajnych przepisów, które zamierzam nie raz wykorzystać w mojej kuchni. Na początek jednak uwagę moją zwrócił przepis na chłodnik.
Przypomniał mi się czas kiedy babcia była jeszcze z nami, bo bardzo podobny nam przyrządzała. Nie było w nim chyba tylko orzechów. Nie umiem dokładnie stwierdzić, wtedy byłam mała i nie zwracałam uwagi na produkty zawarte w potrawach.Wiem, że był pyszny, pachnący i, jak każde danie od mojej babci, zrobione z największą miłością. I to było czuć w każdym jej daniu.
Nigdy nie widziałam takiego przepisu i jak go zobaczyłam, naprawdę zastanawiałam się czy warto pokazywać go szerszemu gronu odbiorców. Jednak moja potrzeba dzielenia się z innymi wygrała i poniżej prezentuję Wam przepis na naprawdę wyjątkowy chłodnik. Musicie tego spróbować. I koniecznie z ziemniaczkami z okrasą. I przyrządźcie go dla najbliższych, z sercem. Zobaczycie jak wszystkim smakuje.
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]