Cheeseburger domowy

29 Sie 2018

Nie znam osoby, która nie lubi roztopionego ciągnącego się żółtego sera. Przyznaję, że jest to zdecydowanie mój ulubiony dodatek w daniach typu comfort food. Burgery, zapiekanki, tosty – wszystko z dużą ilością sera! Cheeseburger domowy to także jeden z takich miłych smaczków.

W poszukiwaniu sera żółtego do cheeseburgera trafiłam na nowość. Ser Hochland BURGER & TOAST w formie grubych plastrów. Pod wpływem temperatury świetnie się topi, jednocześnie pozostaje ciągnący, aromatyczny i znakomity w smaku, czyli taki, jaki powinien być idealny ser podawany na ciepło! Stwierdzam, że w moim cheeseburgerze zdecydowanie królował. Pomyślałam, że wykorzystam go także do frytek z dyni, które chciałam podać do cheeseburgerów. To także był strzał w 10! Co jest dla mnie szczególnie ważne – nie zawiera konserwantów i pochodzi wyłącznie z polskiego mleka.

Przyrządźcie zatem ze mną ucztę i sprawdźcie sobie niezwykłą przyjemność z efektem ciągnącego się sera!

Cheeseburger domowy

Cheeseburger domowy

Cheeseburger domowy

Przyrządzenie:

Przygotuj frytki z dyni

Dynię obierz i usuń pestki. Pokrój na mniejsze kawałki. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą z truflami, posyp solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 30 minut, aż będzie lekko zarumieniona. Wyjmij z piekarnika.

Cheeseburger wołowy

Antrykot wołowy pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok.

Odetnij końcówki fasolki szparagowej, umyj fasolkę zimną wodą i ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odstaw do ostudzenia. Szalotkę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego. Wrzuć szalotkę i zeszklij. Dodaj fasolkę. Dopraw całość solą i pieprzem, chwilę smaż mieszając i odstaw.

Plastry boczku połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz, aż boczek będzie mocno zarumieniony i chrupiący. Przełóż na ręcznik papierowy.

Przygotuj sos z awokado

Blenderem zmiksuj awokado z ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dodaj posiekaną papryczkę chili oraz kolendrę. Dopraw całość solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj.

Smażenie i „składanie burgera”

Z mięsa utwórz dwie równe kule i „rozpłaszcz” je ręką tak, aby były nieco większe od bułki. Podczas smażenia mięso się lekko skurczy, a ważne, żeby nie było finalnie mniejsze od średnicy bułki. Posmaruj przygotowane mięso z dwóch stron delikatnie olejem.

Rozgrzej patelnię grillową. Smaż mięso z jednej strony 2 – 3 minuty. Przełóż na drugą stronę i po 1 minucie smażenia połóż po dwa plastry sera żółtego. Przykryj patelnię na 2 minuty. W tym czasie ser się pięknie roztopi.

W trakcie smażenia burgerów przekrój bułki, a na frytki z dyni połóż 2 plastry sera. Wstaw wszystko na 2 minuty do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.

Spód bułki posmaruj sosem z awokado, połóż rukolę, porcję fasolki z szalotką, mięso z serem Hochland, po dwa plastry chrupiącego boczku i po 2 plastry pomidora. Na koniec posyp świeżą kolendrą i przykryj górą bułki obficie posmarowaną sosem z awokado.

Cheeseburger domowy zjedz od razu, jak jeszcze jest gorący. Świetnie smakuje z frytkami z dyni z oliwą truflową i ciągnącym się serem żółtym oraz sałatką z rukoli, pomidorów, serka koziego i orzechów włoskich skropioną oliwą z oliwek.

Smacznego i miłego ucztowania!

*wpis powstał we współpracy z Hochland

Cheeseburger domowy

Cheeseburger domowy

Cheeseburger domowy

Cheeseburger domowy

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Cheeseburger domowy
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Śniadaniowe croissanty z pysznymi dodatkami

Chyba każdy z nas lubi sobie czasem przygotować królewskie śniadanie. Przyrządzić same pyszności, celebrować chwilę i zjadać bez pośpiechu. Ja na pewno tak. Uwielbiam wakacyjne bądź weekendowe leniwe śniadania. Nie ukrywam też, że jestem wielką fanką sera żółtego. Tak naprawdę, jeśli jem kanapki to najważniejsze jest, aby pojawił się na nich dobry ser. Znacie Tylżycki […]

Cukinia z kurkami

Naszła mnie ochota na faszerowaną cukinię. W związku z tym, że dostałam od mojej sąsiadki kilka naprawdę okazałych sztuk, pokroiłam ją w poprzek. Jeśli jednak Wasze cukinie są mniejsze, pokrójcie je wzdłuż na pół i faszerujcie długie „łódeczki”. Cukinia z kurkami, szpinakiem z czosnkiem, suszonymi pomidorami, serkiem kozim i pesto z bazylii to idealna potrawa […]