29 sie 2018
Nie znam osoby, która nie lubi roztopionego ciągnącego się żółtego sera. Przyznaję, że jest to zdecydowanie mój ulubiony dodatek w daniach typu comfort food. Burgery, zapiekanki, tosty – wszystko z dużą ilością sera! Cheeseburger domowy to także jeden z takich miłych smaczków.
W poszukiwaniu sera żółtego do cheeseburgera trafiłam na nowość. Ser Hochland BURGER & TOAST w formie grubych plastrów. Pod wpływem temperatury świetnie się topi, jednocześnie pozostaje ciągnący, aromatyczny i znakomity w smaku, czyli taki, jaki powinien być idealny ser podawany na ciepło! Stwierdzam, że w moim cheeseburgerze zdecydowanie królował. Pomyślałam, że wykorzystam go także do frytek z dyni, które chciałam podać do cheeseburgerów. To także był strzał w 10! Co jest dla mnie szczególnie ważne – nie zawiera konserwantów i pochodzi wyłącznie z polskiego mleka.
Przyrządźcie zatem ze mną ucztę i sprawdźcie sobie niezwykłą przyjemność z efektem ciągnącego się sera!
Cheeseburger domowy
Dynię obierz i usuń pestki. Pokrój na mniejsze kawałki. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą z truflami, posyp solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 30 minut, aż będzie lekko zarumieniona. Wyjmij z piekarnika.
Antrykot wołowy pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok.
Odetnij końcówki fasolki szparagowej, umyj fasolkę zimną wodą i ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odstaw do ostudzenia. Szalotkę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego. Wrzuć szalotkę i zeszklij. Dodaj fasolkę. Dopraw całość solą i pieprzem, chwilę smaż mieszając i odstaw.
Plastry boczku połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz, aż boczek będzie mocno zarumieniony i chrupiący. Przełóż na ręcznik papierowy.
Blenderem zmiksuj awokado z ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dodaj posiekaną papryczkę chili oraz kolendrę. Dopraw całość solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj.
Z mięsa utwórz dwie równe kule i „rozpłaszcz” je ręką tak, aby były nieco większe od bułki. Podczas smażenia mięso się lekko skurczy, a ważne, żeby nie było finalnie mniejsze od średnicy bułki. Posmaruj przygotowane mięso z dwóch stron delikatnie olejem.
Rozgrzej patelnię grillową. Smaż mięso z jednej strony 2 – 3 minuty. Przełóż na drugą stronę i po 1 minucie smażenia połóż po dwa plastry sera żółtego. Przykryj patelnię na 2 minuty. W tym czasie ser się pięknie roztopi.
W trakcie smażenia burgerów przekrój bułki, a na frytki z dyni połóż 2 plastry sera. Wstaw wszystko na 2 minuty do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
Spód bułki posmaruj sosem z awokado, połóż rukolę, porcję fasolki z szalotką, mięso z serem Hochland, po dwa plastry chrupiącego boczku i po 2 plastry pomidora. Na koniec posyp świeżą kolendrą i przykryj górą bułki obficie posmarowaną sosem z awokado.
Cheeseburger domowy zjedz od razu, jak jeszcze jest gorący. Świetnie smakuje z frytkami z dyni z oliwą truflową i ciągnącym się serem żółtym oraz sałatką z rukoli, pomidorów, serka koziego i orzechów włoskich skropioną oliwą z oliwek.
*wpis powstał we współpracy z Hochland
Cheeseburger domowy
Cheeseburger domowy
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]