Cheeseburger domowy

29 Sie 2018

Nie znam osoby, która nie lubi roztopionego ciągnącego się żółtego sera. Przyznaję, że jest to zdecydowanie mój ulubiony dodatek w daniach typu comfort food. Burgery, zapiekanki, tosty – wszystko z dużą ilością sera! Cheeseburger domowy to także jeden z takich miłych smaczków.

W poszukiwaniu sera żółtego do cheeseburgera trafiłam na nowość. Ser Hochland BURGER & TOAST w formie grubych plastrów. Pod wpływem temperatury świetnie się topi, jednocześnie pozostaje ciągnący, aromatyczny i znakomity w smaku, czyli taki, jaki powinien być idealny ser podawany na ciepło! Stwierdzam, że w moim cheeseburgerze zdecydowanie królował. Pomyślałam, że wykorzystam go także do frytek z dyni, które chciałam podać do cheeseburgerów. To także był strzał w 10! Co jest dla mnie szczególnie ważne – nie zawiera konserwantów i pochodzi wyłącznie z polskiego mleka.

Przyrządźcie zatem ze mną ucztę i sprawdźcie sobie niezwykłą przyjemność z efektem ciągnącego się sera!

Cheeseburger domowy

Cheeseburger domowy

Cheeseburger domowy

Przyrządzenie:

Przygotuj frytki z dyni

Dynię obierz i usuń pestki. Pokrój na mniejsze kawałki. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą z truflami, posyp solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 30 minut, aż będzie lekko zarumieniona. Wyjmij z piekarnika.

Cheeseburger wołowy

Antrykot wołowy pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na bok.

Odetnij końcówki fasolki szparagowej, umyj fasolkę zimną wodą i ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odstaw do ostudzenia. Szalotkę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego. Wrzuć szalotkę i zeszklij. Dodaj fasolkę. Dopraw całość solą i pieprzem, chwilę smaż mieszając i odstaw.

Plastry boczku połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz, aż boczek będzie mocno zarumieniony i chrupiący. Przełóż na ręcznik papierowy.

Przygotuj sos z awokado

Blenderem zmiksuj awokado z ząbkami czosnku, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dodaj posiekaną papryczkę chili oraz kolendrę. Dopraw całość solą i pieprzem oraz dokładnie wymieszaj.

Smażenie i „składanie burgera”

Z mięsa utwórz dwie równe kule i „rozpłaszcz” je ręką tak, aby były nieco większe od bułki. Podczas smażenia mięso się lekko skurczy, a ważne, żeby nie było finalnie mniejsze od średnicy bułki. Posmaruj przygotowane mięso z dwóch stron delikatnie olejem.

Rozgrzej patelnię grillową. Smaż mięso z jednej strony 2 – 3 minuty. Przełóż na drugą stronę i po 1 minucie smażenia połóż po dwa plastry sera żółtego. Przykryj patelnię na 2 minuty. W tym czasie ser się pięknie roztopi.

W trakcie smażenia burgerów przekrój bułki, a na frytki z dyni połóż 2 plastry sera. Wstaw wszystko na 2 minuty do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.

Spód bułki posmaruj sosem z awokado, połóż rukolę, porcję fasolki z szalotką, mięso z serem Hochland, po dwa plastry chrupiącego boczku i po 2 plastry pomidora. Na koniec posyp świeżą kolendrą i przykryj górą bułki obficie posmarowaną sosem z awokado.

Cheeseburger domowy zjedz od razu, jak jeszcze jest gorący. Świetnie smakuje z frytkami z dyni z oliwą truflową i ciągnącym się serem żółtym oraz sałatką z rukoli, pomidorów, serka koziego i orzechów włoskich skropioną oliwą z oliwek.

Smacznego i miłego ucztowania!

*wpis powstał we współpracy z Hochland

Cheeseburger domowy

Cheeseburger domowy

Cheeseburger domowy

Cheeseburger domowy

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Cheeseburger domowy
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Risotto grzybowe i warsztaty z Allaboutlife

W zeszłym tygodniu odbyła się XII edycja warsztatów z gwiazdą, którą organizuje portal Allaboutlife. Tym razem zaproszona byłam jako jedna ze współprowadzących. Razem z Joasią Biernacką (Ashplumplum) i Rafałem Maserakiem przygotowaliśmy nasze przepisy i gotowaliśmy dania z uczestnikami spotkania, które odbyło się w restauracji Fat Buddha. Zapraszam Was na relację z warsztatów oraz na przepis […]

Idealna kolacja z Franke

Zaczynam pisać ten post i uśmiecham się sama do siebie… Będzie to wpis o fantastycznym spotkaniu, ze wspaniałymi ludźmi,  w ukochanym przeze mnie studiu kulinarnym. Z pysznymi potrawami, serami i winem w tle. Brzmi jakby idealnie, prawda? Otóż zapraszam Was serdecznie na relację z warsztatów kulinarnych z Franke, które odbyły się w Smolna8Studio. Kilka blogerek […]