3 cze 2014
Przyznaję, że carpaccio z przegrzebków przygotowywałam dzisiaj po raz pierwszy. Thomas – dziękuję Ci za ten pomysł, bo to jest przepyszne. Nie miałam okazji nigdy wcześniej próbować tego dania. Zupełnie nie spodziewałam się, że będzie takie wyjątkowe w smaku. Błyskawiczne w przyrządzeniu „niebo w gębie”.
Przyrządzenie:
Jeśli masz małże w muszlach, otwórz muszle nożem, wyjmij ostrożnie przegrzebki i oczyść.
Możesz je także kupić już oczyszczone, bez muszli. Takie właśnie umyj pod zimną wodą i osusz ręcznkiem papierowym.
Włóż je na 10 minut do zamrażalnika.
W tym czasie zmieszaj oliwę z oliwek extra vergine z sokiem z cytryny i czosnkiem.
Przegrzebki pokrój w cieniutkie plastry i ułóż na talerzu.
Posmaruj je powstałym sosem z oliwy. Połóż plasterki chili i posyp listkami bazylii. Całość dopraw solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Carpaccio z przegrzebków podawaj schłodzone.
Smacznego
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]