Caponata – bakłażany w sosie z oliwkami

18 kw. 2013

Pozostajemy w klimacie słonecznej Italii, kolejne włoskie danie, dzisiaj jedzone już w ogrodzie. Nareszcie pogoda jest wspaniała i można cieszyć się urokami wiosny! Jest tak miło, że spożywanie włoskiego dania niewiele odbiega od jedzenia go we Włoszech. Na początek caponata – danie typowe pochodzace z Sycylii.  Jest to potrawa ze smażonych bakłażanów doprawionych sosem pomidorowym, z dodatkiem cebuli, selera naciowego, oliwek i kaparów. Całość zalana jest słodko – kwaśną (wł. agrodolce) marynatą. Wersji klasycznych na Sycylii jest ponad 30.
Nazwa caponata pochodzi od  ryby lampuga (pol. koryfena ), nazywanej w dialekcie sycylijskim „capone”. Ryba ta podawana była właśnie w sosie słodko – kwaśnym. Była też dość kosztowna i ci, którzy nie mogli sobie na nią pozwolić zastąpili ją tanimi bakłażanami. (Źródło: wikipedia włoska)
Caponatę dzisiaj podałam z podpłomykiem z warzywami, który nazwałam „podpłomykiem na lato”- taką nazwę widziałam kiedyś w książce kucharskiej i bardzo mi się spodobała. Przepis na podpłomyk w kolejnym poście – zapraszam.

Caponata – bakłażany w sosie z oliwkami

Przyrządzenie:

Pokrojone w kostkę i posolone bakłażany przysmaż na oliwie z oliwek około 10 minut. Sparz seler posolonym wrzątkiem (5 minut), odcedź i odstaw. Na na kolejnej porcji oliwy przyrumień posiekaną cebulę, dodaj passatę pomidorową i garść posiekanych listków bazylii. Duś razem 10 minut. Dodaj seler, pokrojoną w kostkę gruszkę, kapary, pokrojone na pół oliwki, orzeszki pinii, cukier i ocet. Duś razem 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj bakłażany i jeszcze jedną garść posiekanej bazylii. Duś kolejne 10 minut. Zdejmij z ognia i ostudź. Wstaw do lodówki na 12 godzin.
Podawaj o temperaturze pokojowej, posypane prażonymi migdałami. Caponatę możesz jeść samą, z chlebkiem lub bułeczką. Ja dzisiaj polecam z podpłomykiem z warzywami, ale o tym w następnym poście.
Smacznego caponata
caponata



Jaki hotel w Kołobrzegu? – Hotel Maxymilian

Dawno nie pisałam do Was nic w zakładce „Podróże”, a od ostatniego wpisu w tej kategorii podróży było wiele. Dużo pracy i zajęcia domowe sprawiły, że najzwyczajniej w świecie nie miałam czasu na opisywanie moich/ naszych rodzinnych wyjazdów. Chciałabym to zmienić i powoli będę opisywać zaległe historie i miejsca, które mieliśmy okazję zobaczyć. Hotel Maxymilian […]

Dorsz pieczony z szałwią

Dorsz pieczony z szałwią i boczkiem Dorsza jadamy dość często. To jedna z najbardziej popularnych ryb bałtyckich. Chciałam przyrządzić go w sposób szybki i pyszny. Tak powstał dorsz pieczony z szałwią i boczkiem. Jak się zapewne domyślacie ten przepis powstał w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Dorsz  Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, […]



[instagram-feed]