Caponata – bakłażany w sosie z oliwkami

18 kwi 2013

Pozostajemy w klimacie słonecznej Italii, kolejne włoskie danie, dzisiaj jedzone już w ogrodzie. Nareszcie pogoda jest wspaniała i można cieszyć się urokami wiosny! Jest tak miło, że spożywanie włoskiego dania niewiele odbiega od jedzenia go we Włoszech. Na początek caponata – danie typowe pochodzace z Sycylii.  Jest to potrawa ze smażonych bakłażanów doprawionych sosem pomidorowym, z dodatkiem cebuli, selera naciowego, oliwek i kaparów. Całość zalana jest słodko – kwaśną (wł. agrodolce) marynatą. Wersji klasycznych na Sycylii jest ponad 30.
Nazwa caponata pochodzi od  ryby lampuga (pol. koryfena ), nazywanej w dialekcie sycylijskim „capone”. Ryba ta podawana była właśnie w sosie słodko – kwaśnym. Była też dość kosztowna i ci, którzy nie mogli sobie na nią pozwolić zastąpili ją tanimi bakłażanami. (Źródło: wikipedia włoska)
Caponatę dzisiaj podałam z podpłomykiem z warzywami, który nazwałam „podpłomykiem na lato”- taką nazwę widziałam kiedyś w książce kucharskiej i bardzo mi się spodobała. Przepis na podpłomyk w kolejnym poście – zapraszam.

Caponata – bakłażany w sosie z oliwkami

Przyrządzenie:

Pokrojone w kostkę i posolone bakłażany przysmaż na oliwie z oliwek około 10 minut. Sparz seler posolonym wrzątkiem (5 minut), odcedź i odstaw. Na na kolejnej porcji oliwy przyrumień posiekaną cebulę, dodaj passatę pomidorową i garść posiekanych listków bazylii. Duś razem 10 minut. Dodaj seler, pokrojoną w kostkę gruszkę, kapary, pokrojone na pół oliwki, orzeszki pinii, cukier i ocet. Duś razem 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj bakłażany i jeszcze jedną garść posiekanej bazylii. Duś kolejne 10 minut. Zdejmij z ognia i ostudź. Wstaw do lodówki na 12 godzin.
Podawaj o temperaturze pokojowej, posypane prażonymi migdałami. Caponatę możesz jeść samą, z chlebkiem lub bułeczką. Ja dzisiaj polecam z podpłomykiem z warzywami, ale o tym w następnym poście.
Smacznego caponata
caponata



Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]




[instagram-feed]