Alu kofta indyjska

17 lis 2013

Te cudeńka, które poniżej Wam prezentuję to moje ukochane smaki, zapachy i kolory Indii. Kocham to miejsce, marzę, że kiedyś jeszcze tam wrócę. Kiedy w domu chcę przywołać niesamowite wspomnienia stamtąd to właśnie przyrządzam coś z przyprawami rodem z Indii. Danie podałam na marmurze, który kupiłam w Agrze – mieście słynnego cudownego Taj Mahal. Jest przepiękny. Alu kofta moi mili.

alu kofta

Alu kofta indyjska

Przyrządzenie:
Przygotuj sos. Do gorącego masła klarowanego dodaj imbir i chili. Gdy zapachnie, dodaj resztę przypraw, chwilę smaż, mieszając. Dodaj pomidory. Gotuj aż sos zgęstnieje. Zmiksuj i dodaj jogurt.
Obrane ziemniaki oraz kalafiora ugotuj na półtwardo.
Utłucz razem warzywa. Dodaj resztę składników (mąkę „na oko”) i wyrabiaj chwilę. Uformuj kulki i smaż w gorącym oleju.
Alu kofta idealnie smakuje z ciepłym sosem.
 
Smacznego
alu kofta
 alu kofta


Frytki belgijskie

Frytki belgijskie cechuje to, że są chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Dodatkowo nie ociekają tłuszczem. Jak je przygotować? Niezwykle łatwo, choć trzeba trzymać się pewnych zasad. Po pierwsze – ziemniaki moczymy przez około 15 minut w przegotowanej wodzie z cukrem. To on powoduje, że frytki po usmażeniu są chrupiące.

Zejdź na ziemię – ziemniaczany wyjazd z Europlant i Chopin Vodka

Już prawie trzy tygodnie minęły od blogersko – dziennikarskiego wyjazdu do Krzeska, do gorzelni Chopin Vodka. Organizatorami byli Krzysztof Korolewicz Europlant, Chopin Vodka Distillery oraz Monika Kucia – Siała Baba Mak.



[instagram-feed]