25 lis 2013
W miniony piątek miałam ogromny zaszczyt po raz kolejny brać udział w warsztatach Akademii Smaku Siemens. Zaproszonie dostałam dzięki uprzejmości portalu gotujmy.pl. Tematem spotkania była kawa. Lekcję „Kawa: Świat w filiżance” poprowadził Marcin „Makiato” Wójciak.
Warsztaty rozpoczęliśmy od spróbowania Cascary, czyli naparu z suszonych owoców kawowca. W ten sposób dowiedzieliśmy się skąd bierze się smak kawy i jak różne aromaty można w niej wyczuć – podobnie jak w winie.
Razem z kucharzami z Sowa Przyjaciele – Konradem Birkiem i Robertem Wojnarowskim przygotowaliśmy cudownie przepyszne dania, wszystkie z dodatkiem kawy oczywiście.
Na początek przyrządziliśmy i skosztowaliśmy wątróbki cielęcej z cebulą karmelizowaną w miodzie akacjowym podaną na pierniku korzennym.
Zupa była totalnym zaskoczeniem. Pozytywnym rzecz jasna. Cudowny, delikatny krem z kalafiora z pianką kawową. Na pewno ugotuję to w domu.
Pieczone polędwiczki wieprzowe z aromatycznym winnym sosem z czekoladą i kawą, przygotowywałam osobiście:)
Na deser były pyszne gruszki w przyprawach korzennych podane w sosie karmelowym z kawą.
Naszczęście wszystkie przepisy są w moim posiadaniu. Na pewno wkrótce się nimi z Wami podzielę.
Po niezwykle apetycznym i sytym posiłku Marcin „Makiato” Wójciak opowiedział nam więcej o typch kaw, sposobach ich rozróżniania. Sugerował jaka kawa jest najlepsza.
W ślepych testach próbowaliśmy kawy świeżej i wypalonej kilka miesięcy temu, stu procentowej Arabiki i Robusty oraz jasno i ciemno wypalonej kawy, by przekonać się na własnych kubkach smakowych jak kluczowe są to różnice.
Ziarna 100% Robusty.
Próbowaliśmy kaw z różnych segmentów rynku, od komercyjnej kawy sklepowej, przez Fine i Speciality Coffee aż po Cup of Excellence – jedną z najlepszych kaw świata obalając mit Kopi Luwak i Jamaica Blue mountain.
Na koniec mistrz przygotował bardzo fascynujący pokaz. Przyrządził dwa cocktaile kawowe z Mistrzostw Świata Coffee in Good Spirits, łamiąc sterotyp, że kawa łączy się dobrze tylko z deserowymi przyprawami a podać ją można tylko do deserów.
Potwierdziło się, że płyta Siemens jest bardzo odporna – spójrzcie sami jak wiele musiała wytrzymać:)
Organizatorom oraz portalowi gotujmy.pl jeszcze raz bardzo dziękuję za zaproszenie.
Warsztaty były bardzo ciekawe i pyszne:)
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]