Omlet ze szpinakiem, awokado i białym serem

12 kwi 2013

Omlet ze szpinakiem, awokado i białym serem

Śniadanko dzisiaj było takie pyszne, że postanowiłam się nim z Wami podzielić. Pyszne, szybkie i bardzo zdrowe. Idealne na początek wiosny, bo chyba jest już tuż tuż…

Omlet ze szpinakiem, awokado i białym serem

Przyrządzenie:
Jajka rozbij w kubku, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Lekko roztrzep.
Na kilku kroplach oliwy z oliwek podsmaż chwilkę przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj umyty szpinak. Posól i posyp pieprzem. Zamieszaj dokładnie i smaż aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Wlej jajka. Rozprowadź jajka równomiernie na patelni aby zakryły szpinak. Smaż aż omlet się zetnie, ale nie będzie zbyt usmażony – musi być trochę miękki na górze.
Na talerzu ułóż pokrojone pomidorki i posyp je posiekaną cebulką. Posól i posyp pieprzem.
Na omlet połóż awokado oraz pokrusz kawałeczki sera białego. Na górze posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Do takiego śniadania proponuję zieloną jaśminową herbatę. Myślę, że po takiej porcji witamin i zdrowych minerałów każdy dzień rozpocznie się znakomicie!
Smacznego
Omlet ze szpinakiem
Omlet ze szpinakiem
Omlet ze szpinakiem
Przepis ten bierze udział w konkursie „Pyszne 500 kalorii z Dietą 5:2”, organizowanym przez Wydawnictwo Muza S.A. To moja propozycja na śniadanie. Przybliżona ilość kalorii w tym daniu (1 porcja) to około 250.
http://www.muza.com.pl/?module=okladki&id=11500






[instagram-feed]