22 mar 2016
Kolejna świetna książka wpadła w moje ręce. „Sekrety francuskiej kuchareczki” Marie – Morgane Le Moël Wydawnictwa Illuminatio, to opowieść o tym, jak gotowanie może stać się lekarstwem na zbolałe serce i tęsknotą za domem. Lekkie pióro pisarki sprawia, że książkę czyta się w mgnieniu oka, a pyszne przepisy kuchni francuskiej powodują burczenie w brzuchu i nieodpartą chęć przygotowywania ich od razu.
Sekrety francuskiej kuchareczki
„Sekrety francuskiej kuchareczki” to opowieść o francuskiej pisarce. Marie zostaje korespondentką międzynarodową i przeprowadza się do Sydney. W książce autorka opowiada nam o życiu Marie, już od jej najmłodszych lat. Czytamy o czasach dorastania bohaterki, o jej miłosnych perypetiach i relacjach z bliskimi. Dzięki temu możemy się z nią zaprzyjaźnić, staje się nam bliska. Opowiada nam o swoim życiu we Francji, a potem przeprowadzamy się z nią do Australii.
W książce Marie przekazuje nam sekrety francuskiej kuchni: „Francuzi mają nieskończoną liczbę herbatników pasujących do cafe au lait. Są więc rozsławione przez Prousta madeleines, są tuiles, amandiers i najłatwiejsze ze wszystkich biscuits sables. Drugi człon ten nazwy pochodzi od miasta położonego w regionie Loire, Sable-sur-Sarthe. Przepis liczy sobie wiele setek lat, a same małe herbatniczki serwowano w siedemnastowiecznych salonach literackich. Obecnie przygotowuje się je w różnych smakach – na przykład pistacjowym albo z kawałkami czekolady. Jednakże tajemnica dobrych sables zawsze tkwi w maśle.”
Bohaterka opowiada nam ciekawe historie ze swojego życia, podczas których przygotowywała pyszne francuskie dania. I co najważniejsze – dzieli się z nami przepisami na nie 🙂 Pod każdym przepisem są cenne wskazówki Madeleine – mamy Marie, bo to od niej pisarka nauczyła się gotować. Do każdego dania jest także propozycja trunku, który najlepiej z nim pasuje.
Sekrety francuskiej kuchareczki
Sekrety francuskiej kuchareczki
Sekrety francuskiej kuchareczki
Książka „Sekrety francuskiej kuchareczki” stała się jedną z moich ulubionych. Przeczytałam ją jednym tchem. Cieszę się jednak, że jest w niej tyle fajnych i pysznych przepisów, bo będę mogła do niej często zaglądać 🙂 Wam zdecydowanie polecam tą pozycję.
Jeśli chcecie wygrać jedną z trzech książek „Sekrety francuskiej kuchareczki” Marie – Morgane Le Moel, w komentarzu pod tym postem napiszcie proszę: z jakim daniem kojarzy Wam się Francja?
Na Wasze zgłoszenia czekam od teraz do 27.03.2016 r do godz. 24:00
Wygrają trzy najbardziej apetyczne i oryginalne pomysły. Zwycięzców ogłoszę także pod tym postem w komentarzu, najpóźniej 30.03.2016 r
Z niecierpliwością czekam na Wasze zgłoszenia!!! 🙂
Sekrety francuskiej kuchareczki
Zielone naleśniki na słono to zdecydowany hit ostatnich dni. Kto nie lubi ciągnącego się sera? Uważam, że tylko osoby, z którymi jest coś nie tak 😉 Zróbcie sobie na śniadanie, obiad czy kolację. Smakują o każdej porze dnia (i nocy), zawsze bardzo. Naleśniki wyszły idealnie oczywiście ze względu na mój przepis 😉 Nie da się […]
Z wielką dumą i przyjemnością piszę ten post. Nie będzie w nim przepisu, na początek informacja o akcji, która się właśnie rozpoczyna. Projekt Naturalnie Bałtyckie powstał z miłości do Morza Bałtyckiego i jego zasobów oraz z szacunku dla tradycji i lokalnych grup rybackich. Mam ogromny zaszczyt, że dołączyłam do teamu reprezentującego projekt. Ryby z Morza […]