27 maj 2014
Burger a’la Czosnek w Pomidorach
Burgery przygotowywałam już wiele razy. Z racji tego, że mamy sezon szparagowy, a szparagi uwielbiam, postanowiłam przygotować także burgera z tym pysznym warzywem. Dodałam do niego jajko sadzone, ser camembert, grillowany bekon, rukolę i pomidora. Ale największym wypasem jest sos – na bazie własnoręcznie utartego majonezu, z kaparami i różnymi ziołami. Pyszności totalne. Koniecznie musicie przygotować go sobie w domu. Tylko się spieszcie, bo sezon szparagowy kończy się tak nagle… A taki burger warty jest spróbowania.
Przyrządzenie:
Przygotuj sos.
Do miski dodaj żółtka z musztardą, cukrem i sokiem z cytryny. Wszystko razem utrzyj, najlepiej trzepaczką. Powoli, cienkim strumieniem, dolewaj olej. Cały czas ucieraj, aż powstanie gęsty majonez. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodaj wszystkie składniki na sos, zamieszaj i odstaw.
Szparagi umyj i odetnij końcówki. Usmaż na patelni grillowej.
Plastry boczku usmaż na suchej patelni z obydwu stron, aż się zrumienią.
Usmaż jajka sadzone.
Bułki możesz lekko podpiec w piekarniku. Moje były tak świeżutkie, że nie robiłam tego.
Jeśli nie masz gotowych burgerów. Zmiel mięso wołowe i uformuj z niego 4 burgery.
Smaż na patelni grillowej z obydwu stron. Zdejmij, gdy będzie rumiane z obydwu stron, ale miękkie w środku. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Na dolnej części bułki połóż porcję sosu, rukolę, mięso, ser camembert, jajko, szparagi, boczek i plaster pomidora. Przykryj drugą częścią bułki i zajadaj się na całego;) Burger gotowy!
Smacznego!:)
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]