Na zakończenie sezonu truskawkowego zapraszam Was na cudowną tartę. Jest przepyszna, a w dodatku naprawdę łatwa w wykonaniu. Szkoda, że to koniec truskawek, ale cóż, nic nie poradzimy… zatem pożegnajmy je godnie. Tarta z truskawkami i serkiem mascarpone wymiata smakowo. Smacznego!
Czytaj więcej
Bardzo smakują mi przeróżne tarty. Lubię też bardzo je przyrządzać. Moim zdaniem są bardzo wdzięczne w wykonaniu. Sprawia mi ogromną przyjemność przygotowywanie kruchego ciasta – lubię ten cały schemat przyrządzania go. Tym razem postanowiłam coś w nim urozmaicić i dodałam do ciasta utarte orzechy laskowe. Ciasto wyszło pyszne. Dodatki także super ze sobą współgrały. I […]
Oto kolejny mój pomysł na danie do konkursu „Moje smaki”, którego organizatorem jest Wydawnictwo MUZA S.A., a prowadzony jest na portalu durszlak.pl. Tarta z kurczakiem, szpinakiem i kurkami.
Dzisiaj piąte i ostatnie już danie z jednej porządnej sztuki dyni. Tym razem pomyślałam, że warto przyrządzić tartę mniej kaloryczną, a ciasto kruche z mąki razowej. Tarta wyszła przepyszna, przyrządzałam ją na śniadanie, bo wyjeżdżałam.
Tarta według przepisu Julii Child z kurkami, boczkiem i serem Camembert We wcześniejszych postach pisałam Wam o tym, że niedawno nabyłam cudowne książki Julii Child i jestem niesamowicie oczarowana jej osobą. Książka jest fantastyczna.
Tartaletki z ricottą i karmelizowanymi pomidorkami Przez kilka ostatnich dni nic nie pisałam, bo spędzałam intesywnie czas z przyjaciółmi. Nad zalewem Domaniowskim pod Radomiem, w dniach 14-18 sierpień, odbywał Festiwal Sportów Wodnych – Mistrzostwa Europy i Afryki w Wakeboardingu. Było fantastycznie.
Przepis, który Państwu niżej zaprezentuję powstał z inspiracji cudowną książką, kuchnią i osobą Julii Child oraz chęcią udziału w konkursie Almette. Moim marzeniem i celem w życiu, jak wiecie, jest stać się doskonałym kucharzem. Za radą „mojej nauczycielki”, postanowiłam zgłębić wiedzę od podstaw. Myślę, że książki „Mastering the Art of French Cooking” Julii Child, Louisette Bertholle […]
Dzisiejszy pomysł na danie powstał po zakupie przeze mnie foremek, które docelowo będą służyć do Creme Brulee. Zastanawiałam się co oprócz deserów mogę przyrządzić w takiej foremce i pomyślałam o mini tartach. W związku z tym, że sezon kurkowy w pełni (prawie codziennie mam dostawy od mojej mamy, która relaksuje się w trakcie zbierania kurek w […]
With Google+ plugin by Geoff Janes