Dzięki zaproszeniu Lidl Polska, miałam niezwykłą przyjemność poznać Pawła Małeckiego i nauczyć się jak przygotowywać tradycyjne Wielkanocne słodkości. Okazuje się, że np. babka drożdżowa nie jest taka trudna w przygotowaniu. Oprócz babki, na warsztatach cukierniczych, przyrządzaliśmy mazurka czekoladowego i tartę Wielkanocną.
Czytaj więcej
Lubię przygotowywać różnego rodzaju babeczki, bo są bardzo proste w wykonaniu. Nie trzeba mieć super zdolności kulinarnych, żeby przyrządzić fajne w smaku słodkości. Wystarczy trochę fantazji, a na pewno się uda. Łączysz ze sobą składniki suche i mokre, przekładasz do foremek, pieczesz w piekarniku i gotowe!
Mąkę kasztanową kupiłam już podczas ostatniej podróży do Włoch, to jest w ponad dwa miesiące temu. Zupełnie zapomniałam, że ją mam. Zwłaszcza, że nie piekę za dużo słodkości i nie wpadła mi w ręce. Aż do dzisiaj. Pomyślałam, że przygotuję ciasto z mąki kasztanowej z bananami.
W tym wpisie opowiem Wam o świątecznym spotkaniu w Akademii Kulinarnej Whirpool z Monini i Barillą. Wiele nowego dowiedziałam się na temat oliwy z oliwek, o czym poniżej z przyjemnością Wam napiszę. Marco Ghia przedstawił nam włoskie przepisy wigilijne i przygotowywaliśmy wspólnie same pyszności. Przepisy na te dania także prezentuję Wam w tym poście. Zapraszam.
Wydawać się może, że do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze daleko. A zostało już tylko 1,5 miesiąca! Najwyższy to zatem czas, aby przygotować ciasto na piernik staropolski dojrzewający. Potrzebuje on poleżeć w zimnie od 4 do 6 tygodni.
Zrobiłam dwie tarty, do których potrzebne mi było 16 żółtek – do masy oczywiście. Zostało mi 16 białek i w związku z tym postanowiłam wykorzystać je do przygotowania bez. Mnóstwo bez i jedna Pavlova. W tym poście przedstawiam podstawowy przepis na bezy – kruche i delikatne na zewnątrz i miękkie, lepkie w środku. Takie uwielbiam najbardziej. […]
Jest lato i czas malinowy, dlatego musimy korzystać z niego w pełni. Mój dzisiejszy pomysł na maliny to tarta z musem malinowym. Jest obłędnie pyszna. Do musu dodałam dużo soku i skórkę startą z cytryny. Z tymi smakami doskonale komponuje się także krem ze śmietanki i serka mascarpone z miętą.
Talentu do ciast i deserów nie mam, dlatego przepis, który prezentuję w tym poście jest naprawdę bardzo prosty w wykonaniu. Ciasto z owocami lata i kruszonką jest przepyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. Skoro mi się udało go upiec to znaczy, że każdy będzie potrafił je zrobić.
Truskawki niestety szybko się kończą. Należy zatem korzystać z innych wspaniałości lata. Jagody to doskonały pomysł. Zapraszam na delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach drożdżowe bułeczki maślane. Połowę zrobiłam z jagodami, połowę bez, tylko z polewą z lukru.
With Google+ plugin by Geoff Janes