Szwajcarska cholera z polską antonówką i boczkiem

Druga moja propozycja do konkursu Szwajcarskie Inspiracje, którego organizatorem jest Victorinox to inspiracja tradycyjną potrawą szwajcarską, pochodzącą z górskiego kantonu Wallis. Szukając pomysłów do przygotowania wyjątkowego dania i czytając o kuchni szwajcarskiej natrafiłam na potrawę o nazwie cholera.Od razu wiedziałam, że przy niej zatrzymam się na dłużej. Próbowałam dowiedzieć się skąd pochodzi ta oryginalna nazwa dania, niestety nie znalazłam takich informacji. Szwajcarska cholera to rodzaj placka, którego głównymi składnikami są ziemniaki, jabłka, por i oczywiście duża ilość szwajcarskiego sera. Znalazłam kilka możliwości przyrządzania tego dania – składniki są razem mieszane i dodawane jako farsz lub układane warstwowo, jak zrobiłam ja. Do mojej wersji tego dania użyłam sery Raclette oraz Gruyere, polskie jabłka antonówki (ze względu na ich kwaśny smak) i smażony boczek. Wyszło naprawdę pyszne. Nie jest to potrawa niskokaloryczna, ale cóż, czasem trzeba sobie pofolgować i sprawić odrobinę przyjemności.

szwajcarska cholera
Szwajcarska cholera z polską antonówką i boczkiem

Szwajcarska cholera z polską antonówką i boczkiem

Przyrządzenie:
Przygotuj ciasto. Przesianą mąkę połącz z solą i masłem, aż powstanie konsystencja podobna do piasku. Dolej wody tyle ile potrzeba, aby móc dobrze połączyć całość. Wyrabiaj rękami, aby powstało gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
Boczek usmaż na suchej patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło klarowane. Dodaj pora i cebulę. Dopraw solą i pieprzem i smaż mieszając około 8 minut.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Po upływie 30 minut wyjmij ciasto z lodówki. 1/4 część ciasta odłóż na bok. Pozostałą rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 3 – 4 mm. Ułóż ciasto w posmarowanej masłem głębokiej formie do pieczenia. Dokładnie rękami „przylep” ciasto.
Połóż porcję pora z cebulą, następnie ziemniaki.
szwajcarska cholera
Potem porcję boczku i jabłka.
szwajcarska cholera
Plastry sera Raclette.
szwajcarska cholera
Raz jeszcze powtórz położenie wszystkich warstw. Na koniec całość posyp serem Gruyere.
szwajcarska cholera
Rozwałkuj pozostałą część ciasta i przykryj placek, łącząc go z ciastem w formie.
Posmaruj całość żółtkiem zmieszanym z odrobiną wody. Zrób w środku ciasta dziurkę. Wstaw placek do piekarnika i piecz około 50 – 60 minut, aż stanie się rumiany z wierzchu.
szwajcarska cholera
szwajcarska cholera
szwajcarska cholera
Szwajcarską cholerę podawaj gorącą.
Smacznego.
szwajcarska cholera
szwajcarska cholera
szwajcarska cholera
Szwajcarskie inspiracje