Choć dzisiaj pogoda niezbyt słoneczna to fakt jest taki, że nadeszła wiosna. Chyba każdy z nas ma potrzebę jedzenia lżejszych dań. Już niedługo czekają nas fantastyczne sezonowe świeże owoce i warzywa. Teraz jednak także możemy przygotować lekkie, zdrowe i pyszne potrawy.
Czytaj więcej
Moja dzisiejsza propozycja dla Was to stek wołowy z warzywami grillowanymi i serem halloumi. To niezwykle proste w przyrządzeniu danie, a nieziemsko pyszne. Połączenie tych składników sprawia, że delektując się tą sałatką, doznajemy niesamowitych doznań smakowych – ja nawet użyłam stwierdzenia „kulinarny orgazm” Dumna jestem z tego dania, nie ukrywam. Rzadko przygotowuję dania mięsne, dlatego jak „wyjdzie” […]
Warsztaty z Fit & Easy i Sylwią Wiesenberg W zeszłym tygodniu miałam ogromną przyjemność być uczestniczką warsztatów z Fit & Easy i Sylwią Wiesenberg. Jak wiecie, już po raz drugi gotowałam z Sylwią i muszę przyznać, że przede wszystkim to bardzo miłe spędzenie czasu w towarzystwie pozytywnych osób i nauka jak mądrze, zdrowo i pysznie […]
Ten przepis to była moja propozycja na danie improwizowane podczas Wielkiego Finału BlogerChef. Jak już wcześniej pisałam – początkowo zupełnie nie wiedziałam co przygotować z obowiązkowych składników – imbiru w proszku i suszonej żurawiny. Finalnie wyszło super danie i jestem bardzo z siebie zadowolona. Ta lekka sałatka z owocami i wołowiną to idealna propozycja na upalne, letnie […]
W upalne dni dobrze zjeść coś lekkiego i orzeźwiającego. Idealna jest letnia sałatka, którą Wam poniżej prezentuję. Do sosu użyłam naturalny sok z cytryn sycylijskich Limmi. Do tej pory nie używałam „gotowców”. Nie lubię ich, bo im nie ufam. Zawsze dodają do nich jakieś ulepszacze. Ten sok jest jednak inny.
Na upalne dni idealna jest lekka letnia sałatka z krewetkami, kozim serkiem, borówkami i prażonymi orzeszkami pinii. Szybko się ją przygotowuje, jest niesamowicie smaczna i oczywiście bardzo zdrowa. Pięknie wygląda, już je się ją oczami.
Odkryłam ostatnio wspaniałą glassę sojową. To sos sojowy z dodatkiem octu balsamicznego z Modeny. Takiego połączenia jeszcze wcześniej nie widziałam. Glassa ma kremowy sos i super smak. Idealnie będzie komponować się z daniami kuchni azjatyckiej, ale sądzę, że także w innych kuchniach świetnie się sprawdzi.
Jeszcze jeden dzisiaj przepis na małże św. Jakuba. Proste, szybkie i cudownie pyszne danie. Muszę koniecznie dodać, że w tym daniu zadomowiły się pierwsze w tym roku kurki zebrane przez moją mamę w pobliskim lesie. Nie mogło być inaczej i musiały trafić na wyjątkowe towarzystwo. Smażone przegrzebki to jeden z moich ulubionych smaków.
Uwielbiam takie jedzenie! Pyszne, zdrowe i błyskawiczne w przyrządzeniu. Feeria barw na talerzu sprawia, że z jeszcze większą przyjemnością spożywa się tą sałatkę. Do przygotowania jej użyłam japońskiej przyprawy – mirin. Dodaje wyjątkowy smak potrawie.