Polędwica wołowa z kaparami i anchois

4 lis 2013

Polędwica wołowa z kaparami i anchois

Dzisiaj proponuję mięso. Żebyście nie myśleli, że ja tylko makarony przyrządzam.

Mięso jest wyjątkowe, bo to polędwica wołowa z krowy limousine. Hodowanej przez moich cudownych sąsiadów, którzy czasem robią nam wspaniałe prezenty w postaci najlepszego mięsa.

Przyrządziłam ją z sosem z wytrawnym białym winem, które wbrew powszechnym przekonaniom – doskonale komponuje się z mięsem czerwonym. Oprócz wina w sosie znalazły się kapary, anchois, marchew, cebula i seler naciowy.

To moja propozycja na danie główne w konkursie BlogerChef. Może zechcecie zagłosować? Link pod przepisem.

Polędwica wołowa z kaparami

Polędwica wołowa z kaparami i anchois

Przyrządzenie:
Marchew, selera naciowego i cebulę pokrój w małą kostkę.
W dużej patelni rozgrzej oliwę i zrumień polędwicę na dużym ogniu. Dodaj cebulę, marchew i selera. Dopraw solą i pieprzem. Nie dawaj za dużo soli, bo anchois są słone. Dobrze zamieszaj i smaż 5 minut.
Wlej wino, przykryj patelnię i duś, często obracając mięso, około 30 minut.
Gotową polędwicę wyłóż na deskę do krojenia.
Patelnię zdejmij z ognia, dodaj do warzyw kapary i anchois. Wszystko przełóż do robota kuchennego i drobno posiekaj.
Polędwicę pokrój w plastry. Podgrzej zmiksowany sos i polej nim mięso. Podawaj od razu.
Smacznego!
Polędwica wołowa z kaparami
Polędwica wołowa z kaparami
Polędwica wołowa z kaparami


Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]



[instagram-feed]