Papryki pieczone faszerowane

30 wrz 2014

Uwielbiam papryki pieczone faszerowane. Sezon paprykowy w pełni, dlatego najwyższy czas, aby zaprezentować Wam mój kolejny pomysł jakim nadzieniem można je wypełnić. Jak wiecie, biorę udział w konkursie „Blogerzy w Zbożu”. Tym razem zboże zainspirowało mnie do wykorzystania kaszy jaglanej. Wymieszałam ją z przepysznymi składnikami: cieciorką, orzechami laskowymi, startą marchwią, kiełbaską chorizo, serkiem kozim i suszonymi pomidorami. Nafaszerowałam tą super zdrową bombą papryki i upiekłam. Podałam je z dipem ogórkowo – jogurtowym i było pysznie! Przekonajcie się sami.

papryki pieczone faszerowane

Papryki pieczone faszerowane

Przyrządzenie:
Odcedzoną ciecierzycę odcedź i gotuj w osolonej wodzie, na małym ogniu, około 2 godziny.
Wymieszaj składniki na dip i odstaw.
Umyj wszystkie papryki, odetnij „czapeczki” i wydrąż ze środka miąższ z pestkami.
Kaszę jaglaną przelej zimną wodą i ugotuj w osolonej wodzie, al dente (dojdzie podczas pieczenia).
Na suchej patelni usmaż chorizo. Zdejmij na ręcznik papierowy.
Pomidory suszone pokrój w kostkę.
Z patelni odlej prawie cały powstały tłuszcz z chorizo. Dodaj łyżkę masła klarowanego i podgrzej. Dodaj szalotki i smaż 3 minuty. Dodaj marchew i smaż kolejne 3 minuty mieszając. Dodaj czosnek, listki z gałązek tymianku, dopraw solą i pieprzem i smaż 1 minutę. Przełóż do dużego garnka.
Do garnka dodaj także chorizo, odcedzoną kaszę jaglaną, odcedzoną cieciorkę, serek kozi, orzechy włoskie i pomidory suszone. Całość bardzo dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Nadziewaj papryki farszem i przykrywaj odciętymi „czapeczkami”. Włóż do naczyń żaroodpornych i skrop wszystkie olejem z orzeszków ziemnych.
papryki pieczone faszerowane
papryki pieczone faszerowane
Wstaw do piekarnika i piecz około 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmij papryki pieczone i podawaj z dipem.
Smacznego
papryki pieczone faszerowane
papryki pieczone faszerowane
papryki pieczone faszerowane


Kotlety rybne ze śledzia

Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]

Ravioli z łososiem bałtyckim

Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]



[instagram-feed]