Panna Cotta z sosem truskawkowym

23 lut 2014

W dniach 04.03 – 16.03 2014 r., w hipermarkecie E.Leclerc w Radomiu będzie odbywał się festiwal kuchni włoskiej. Z przyjemnością przygotowałam przepisy, które znajdą się jutro w gazetce sklepu. Pierwszy z nich – Panna Cotta, to klasyka kuchni włoskiej. Jest niezwykle pyszny, a w dodatku bardzo prosty w wykonaniu. Wprost rozpływa się w ustach. Oczywiście dodatki możecie zmienić – inny sosik, inne orzechy, może jakieś owoce?
Zapraszam.

panna cotta

Panna Cotta z sosem truskawkowym

Przyrządzenie:
Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na 5 minut.
Laskę wanili przekrój na pół i wydrąż ze środka ziarenka.
Do rondelka wlej śmietankę i mleko. Dodaj cukier, laskę wanilii z ziarenkami. Podgrzewaj mieszając, aż się cukier rozpuści.
Dolej 1 łyżkę likieru i doprowadź do zagotowania, następnie zdejmij rondelek z ognia.
Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj energicznie, aż się żelatyna rozpuści.
Rozlej mieszankę do 4 naczynek i odstaw do wystygnięcia. Po tym czasie przykryj je folią spożywczą lub aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na noc.
Na patelnię wyłóż mrożone truskawki, dolej 2 łyżki likieru Cointreau i podgrzej. Gdy będą dobrze ciepłe dodaj miód. Zamieszaj sos ii gotuj około 10 minut na wolnym ogniu. Sos zmiksuj blenderem.
Panna Cottę wyłóż na talerzyk. Polej sosem truskawkowym i posyp uprażonymi płatkami migdałów.

Smacznego

panna cotta
panna cotta
panna cotta


Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]



[instagram-feed]