Kompot z rabarbaru

15 maja 2013

Przy okazji zakupu dość sporej ilości rabarbaru – u mnie na targu sprzedają w zwiniętych „pęczkach”, po około 10 łodyg, oprócz ciasta truskawkowo – rabarbarowego, postanowiłam przyrządzić kompot z rabarbaru. Przyznam, że gotowałam go po raz pierwszy. Warto spróbować, bo bardzo łatwo się go przyrządza, a jest zdrowy i pyszny.

Kompot z rabarbaru

Przyrządzenie:
Łodygi rabarbaru umyj i obierz z włókien. Pokrój w plasterki. Wrzuć do garnka i posyp cukrem. Odstaw na godzinę aby rabarbar puścił sok.
Po godzinie dodaj wodę, goździki, skórkę z limonki, listki mięty, wlej wodę, sok z limonki oraz wino. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut. Po tym czasie wystudź kompot.
Możesz schłodzić go w lodówce. Podawaj z listkami mięty i plastrkami limonki. Aby go rozcieńczyć polecam wodę gazowaną albo musujące białe wino, idealne na upalne dni.
Smacznego
kompot z rabarbaru
kompot z rabarbaru
Podsumowanie
Przepis na
Kompot z rabarbaru
Dodano